Bhothe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noen nasjonale grupper i Nepal;

██ Bhothe, Sherpa, Thakali

██ Gurung

██ Kirat

██ Newar

██ Nepali

██ Tamang

Bhothe (eller bhothia, bhutia) er et navn som brukes på etniske tibetanere i Nepal.

Navnet anses av noen for å være diskriminerende. Det er danna ut fra navnet for Tibetnepali, og kan oppfattes som at det beskriver denne nasjonaliteten som utlendinger.

De finnes i hele Himalaya langs grensa mot Tibet, i distrikter som Bajura, Darchula, Humla, Dolpa, Surkhet, Mugu, Mustang, Manang, Kaski, Tanahu og Dhankuta.

Ei stor befolkning, som har bygd opp det viktigste senteret for tibetansk buddhisme utafor Tibet i Bodhnath rett øst for Kathmandu, har bodd i lang tid i Kathmandudalen. Denne befolkninga har i de siste 50 år vokst og fått mange nye klostre og læresteder som en følge av innvandring av tibetanske flyktninger.

Antallet som oppga at de regna seg som bhote i folketellinga i 2001 var 19 261.

Tibetanske flyktninger, som har kommet til Nepal etter opprøret i Tibet i 1950-åra, regnes som bhothe men er ikke med i dette tallet.

Områdene i det tynt bebodde, skrinne og fattige høyfjellet i Nepal er tradisjonelt dominert av grupper som bruker tibetanske språk, dyrker tibetansk buddhisme og har tibetansk kultur. Flere grupper regner seg likevel som egne folk, ved sida av den egentlige tibetanske nasjonaliteten som de står nær.

Den største og mest kjente av disse gruppene er sherpa-folket. Thakali-folket, som over flere hundre år har utvikla seg til spesialister på bl.a. salthandel med Tibet, langdistansehandel og hotelldrift, er ei betydelig mindre, men svært godt kjent gruppe i Nepal.

Det er glidende overganger mellom hvem som her regnes som bare ei geografisk gruppe og hvem som regnes som et egentlig eget folkeslag.

Bhothe brukes mest om folk som ikke regnes til noen annen nasjonal undergruppe.

Både bhote og andre tibetansk-kulturelle folkegrupper som holder til i Himalaya kalles i andre deler av Nepal også kollektivt for himal.

Autoritetsdata