Murder by Numbers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Murder by Numbers
Generell informasjon
GenreKriminalfilm, thriller
Utgivelsesår2002
NasjonalitetUSA
Lengde120 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBarbet Schroeder[1][2][3][4][5][6][7][8] Rediger dette på Wikidata
ManusTony Gayton Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Barbet Schroeder
MusikkClint Mansell Rediger dette på Wikidata
FotoLuciano Tovoli Rediger dette på Wikidata
KlippLee Percy Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeSandra Bullock,[1] Ben Chaplin,[1] Ryan Gosling,[1] Michael Pitt,[1] Agnes Bruckner,[1] Chris Penn,[1] Brian Stepanek,[9] R. D. Call, Tom Verica, John Vickery, Neal Matarazzo, Nick Offerman, Jim Jansen[10] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat35-mm-film
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapCastle Rock Entertainment Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Warner Bros.
Netflix
Premiere(r)2002
27. juni 2002 (Tyskland)[11]
Eksterne lenker

Murder by Numbers er en psykologisk thriller fra 2002 regissert av Barbet Schroeder. Hovedrollene spilles av Sandra Bullock, Ben Chaplin, Ryan Gosling, og Michael Pitt.

Handling[rediger | rediger kilde]

Richard Haywood og Justin Pendleton er to klassekamerater på videregående skole. Richard kommer fra en velstående familie og er populær, samtidig som Justin er smart men mer introvert. Etter flere måneder med planlegging for å begå noe de tror er en "perfekt forbrytelse" bortfører de en tilfeldig kvinne. De kveler henne, og planter bevis som de håper skal implisere vaktmester Ray Feathers, som tidligere har solgt marihuana til Richard. Detektiv Cassie Mayweather og hennes nye partner, Sam Kennedy, blir satt til å etterforske denne saken. Cassie har tidligere hatt et tilfeldig forhold og hadde sex med Sam, men de avsluttet forholdet før de begynte å arbeide sammen i politiet.

Fotspor på åstedet fører til Richard, men oppkast i nærheten impliserer Justin. Både Justin og Eichard har tilsynelatende alibi, og nekter for at de kjenner til hverandre. Men Cassie blir snart overbevist om at Richard er morderen, og at Justin også kan være involvert. Sam kritiserer at Cassie ikke er villig til å vurdere andre mistenkte, ettersom de fleste fysiske bevisene peker bort fra de to tenåringene. Cassies sjef, kaptein Rod Cody, og den tidligere kjæresten hennes Al Swanson, er bekymret for at Richards innflytelsesrike foreldre kan motsette seg politiets involvering. Så de tar Cassie av etterforskningen. Richard dreper snart Ray Feathers, og får det til å se ut som et selvmord. Når Ray blir oppdaget død, ser drapet på kvinnen ut til å være oppklart. Men Sam bestemmer seg for at kanskje Cassie kan ha rett, og de fortsetter etterforskningen.

Justin, som er forelsket i klasse-venninnen Lisa Mills, ønsker å be henne ut på et stevnemøte. Men en misunnelig Richard forfører snart Lisa, og gir deretter Justin en video av at de har sex. Justin blir rasende, men gjenvinner kontrollen - vel vitende om at politiet fremdeles holder øye med dem. Cassie begynner å motta telefoner fra hennes tidligere ektemann Carl Hudson, som havnet i fengsel for å ha knivstukket henne 17 ganger. Han skal snart få muligheten til prøveløslatelse, og Carl vil at hun skal snakke på hans vegne. Cassie innrømmet ovenfor Sam at selv om hun begynte som politi for å bevise for seg selv at hun ikke var et offer, er hun fremdeles livredd for utsiktene til å måtte treffe Carl igjen. Hun tilstår også at Richard minner henne om Carl, og det er grunnen til at hun er overbevist om Richards skyld - og besatt av å bevise dette.

Sam og Cassie bringer Richard og Justin inn for separate avhør, og prøver å få dem til å implisere hverandre i drapet. Men ingen av dem innrømmer noe som helst, og begge to blir snart løslatt. Hjemme hos drapsofferet fastsslår Cassie hvordan tenåringene utførte bortføringen, og forsøkte å endre de fysiske bevisene. Justin og Richard er bekymret for at Cassie snart kommer til å arrestere dem, og Richard har med seg to revolvere og foreslår at begge to burde begå selvmord. Men Cassie dukker opp, og Richard forsøker å kvele henne på en vaklevoren balkong som stikker ut over en klippe. Cassie får imidlertid overtaket og slår Richard ned fra balkongen, hvor han faller til sin død. Justin får deretter tak i Cassie, som henger over kanten av balkongen og trekker henne inn i huset igjen.

Justin forsøker å fremstå som mest mulig uskyldig i alt som har skjedd, og at han skal ha blitt manipulert av den hensynsløse Richard. Men Cassie innser snart at det var Justin som hadde tatt kvelertak på offeret, for å bevise sin "tapperhet" overfor Richard - så Justin blir arrestert. Historien avslutter med at Cassie endelig møter sin egen frykt, og går inn i rettssalen for å vitne under rettssaken om Carls prøveløslatelse - hvor hun blir kalt ved hennes juridiske navn: Jessica Marie Hudson.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Sandra Bullock som detektiv Cassie Mayweather / Jessica Marie Hudson
  • Ben Chaplin som detektiv Sam Kennedy
  • Ryan Gosling som Richard Haywood
  • Michael Pitt som Justin Pendleton
  • Agnes Bruckner som Lisa Mills
  • Chris Penn som Ray Feathers
  • R. D. Call som kaptein Rod Cody
  • Tom Verica som Al Swanson

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]