Muir Woods nasjonalmonument

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedinngangen til Muir Woods National Monument, 2006
Gamle redwood-trær

Muir Woods National Monument er et lite naturvernområde på Mount Tamalpais i det sørvestlige Marin County, California. Det er en del av Golden Gate National Recreation Area, og ligger 19 km nord for San Francisco. Den omfatter 224 hektar[1] med kystsequoia («redwood», Sequoia sempervirens).[2]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Skogen har urskogspreg. Fordi den ligger nær Stillehavet blir skogen regelmessig innhyllet i tåke, luftfuktigheten er høy, og planter vokser frodig.

Temperaturen er kjølig året rundt med gjennomsnittlig temperatur om dagen mellom 4° til 21°C. Nedbøren er kraftig i løpet av vinteren, men sommeren er nesten helt tørre med unntak av tåken som absorberes av trærne. Årlig nedbør i parken varierer fra 1 000 mm i nedre delen av dalen til 1 200 mm høyere oppe i fjellsidene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etterhvert som redwoodskogene ble utsatt for systematisk skogsdrift, var det bare lommer av urørt skog igjen. Politikeren William Kent og hans kone Elizabeth Thacher Kent kjøpte 240 hektar land fra Tamalpais Land and Water Company for 45 000 dollar i den hensikt å bevare redwood-skogen og fjellet ovenfor.

I 1907 bygde et vannverk i nærheten av Sausalito en dam i Redwood Creek. Da Kent oppdaget dette kom han med innsigelser og vannverket truet med ekspropriasjon og trakk ham til retten for å presse prosjektet igjennom. Kent trakk seg og overførte 119 hektar av redwood-skogen til den fødrale regjering og unngikk på den måte en lokal rettssak.

Den 9. januar 1908 erklærte president Theodore Roosevelt stedet som et National Monument og foreslo at det skulle kalles Kent Monument. Kent ba om at det skulle kalles opp etter naturforskeren John Muir, som sto bak etableringen av USAs nasjonalparksystem.

Skilt til Muir Woods største parkeringsplass, 2015

I 1937, da Golden Gate Bridge ble bygget ble besøkstallet til parken tredoblet til 180 000. Muir Woods er en av de turist-attraksjoner i San Francisco Bay Area som trekker flest besøkende. I 2005 var besøkstallet kommet opp i 776 000

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Muir Woods Tour Manual – 2008" (PDF).
  2. ^ Bolsinger, Charles L.; Waddell, Karen L. (1993). «Area of old-growth forests in California, Oregon, and Washington» (PDF). United States Forest Service, Pacific Northwest Research Station. Resource Bulletin PNW-RB-197. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]