Mozarabisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mozarabisk
مٷظاراب muzarab
RegionDen iberiske halvøy
UtdøddInnen senmiddelalderen
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Italisk
Romansk
Pyreneisk-mozarabisk
Mozarabisk
SkriftsystemDet arabiske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-3mxi

Portal: Språk

Mozarabisk var et kontinuum av romanske dialekter som ble talt i muslimskdominerte områder på Den iberiske halvøy i tidlige stadier av iberoromanske språks utvikling. Dette dialektkontinuumet ble kjent som språket mozarabisk, selv om det aldri var én felles språkstandard. Til motsetning fra andre romanske språk ble mozarabisk skrevet med det arabiske alfabetet, og ikke med det latinske.

Mozarabisk hadde en stor påvirkning på portugisisk og spansk – da særlig Andalucía-spansk – noe som kan forklare hvorfor disse språkene har mange ord av arabisk opphav.

Språket ble talt av mozarabere (kristne som levde som dhimmier), muladier (de innfødte spanjolene som konverterte til islam) og noen lag av lederfolkene arabere og berbere. Mozarabernes kulturspråk fortsatte å være latin, men etter hvert ble flere og flere unge mozarabere utdannet i arabisk. På grunn av mozarabisk utvandring mot nord finner man arabiskspråklige stedsnavn i områder hvor det ikke var islamsk styre lenge. Med henholdsvis dypere islamisering og reconquista ble mozarabisk etter hvert bytta ut med enten arabisk eller romanske språk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]