Hopp til innhold

Moussaka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moussaka

Moussaka (gresk: μουσακάς; tyrkisk: musakka) er en gratinert matrett som stammer fra Midtøsten, men som også er typisk for balkanske kjøkken. Retten er best kjent fra Tyrkia og Hellas, men den er utbredt i store deler av Midtøsten og på Balkan.[1][2]. Moussaka består i hovedsak av aubergine, tomat, lam, hvitløk og diverse urter. Salat og brød blir gjerne også servert som tilbehør. Mousakka lages i forskjellige former og variasjoner i de ulike landene og geografiske områdene hvor denne er utbredt.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det norske og engelske ordet «moussaka» kommer fra det greske «mousakas» (μουσακάς). Det greske navnet kommer igjen fra tyrkiske «musakka». Samme navn er funnet i land som tidligere var en det av Det osmanske riket. Det tyrkiske navnet kommer i sin tur fra arabiske (مسقعة) «musaqaa», som direkte oversatt betyr avkjølt.[3][4]

En annen populær tyrkisk rett kalt İmam bayıldı (som betyr Imamen besvimte) ligner på moussaka, men spises kald og inneholder som regel ikke kjøttdeig. Moussaka spises varm.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ghillie Basan, Jonathan Basan. Classic Turkish Cooking. St. Martin's Press, 1997. ISBN 978-0-312-15617-6
  2. ^ Omtale av moussaka på cooks.com (engelsk)
  3. ^ Origin of word moussaka @ Merriam-Webster Dictionary
  4. ^ «Moussaka @ Concise OED». Arkivert fra originalen 6. august 2016. Besøkt 8. november 2012.