Motunauøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Motunauøya er ei lita øy som ligger cirka 1,2 km sør for munningen av Motunauelva, nord i Pegasusbukta, i regionen Nord-CanterburySørøya i New Zealand.

Øya, som er omgitt av bølgebrytende rev, består av en eroderende klippeformasjon med et sentralt, flatt platå. Økosystemet består blant annet av ulike gress-sorter og urter som har blitt introdusert der. Det ble også i sin tid introdusert kaniner på øya, men disse ble senere utryddet.

Øya utgjør et areal på 2,0234 ha og har siden 1958 hatt status som naturreservat. Den fikk status som viltreservat i 1935. Det er bygget ei hytte på øya, for forvaltningsformål.

Omkring 38 fuglearter har blitt registrert her, enten på øya eller i nær tilknytning til den.[1] Elleve arter bruker øya som hvileplass eller formerer seg der.[1] Blant annet hekker det et stort antall hvitvingepingviner (Eudyptula minor albosignata) der, en underart av dvergpingvin. Øya er også hekkeplass for halve New Zealands bestand av fregattstormsvaler (Pelagodroma marina).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Cox, J.E.; Taylor, RH.; Mason, R 1967. Motunau Island Canterbury, New Zealand. An Ecological Survey. New Zealand Department oj Scientific and Industrial Research, Bttlletin 178.


geografiDenne geografi- og New Zealandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.