Motstyring (bil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Må ikke forveksles med kontrastyring på motorsykkel
Tegning som illustrerer mottstyring på bil. Sladden starter nede til venstre avsluttes oppe til høyre.Merk vinkelen på forhjulene, hvor blå farge indikerer at styring mot høyre, mens rød indikerer styring mot venstre (her: motstyring).
Animasjon som viser en sladd og påfølgende korreksjon med motstyring.

biler viser motstyring[1] eller kontrastyring[2] til en kjøreteknikk som brukes for å bevisst holde eller rette opp overstyring slik at man kan svinge et kjøretøy raskt uten å miste bevegelsesmengde. Teknikken er særlig kjent fra en eldre bakhjulsdrevne rallybiler hvor det var vanlig å forsere svingene med veldig bredvinklet sladd.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet viser til rattets posisjon, som under manøveren er vridd i motsatt retning av svingen. Dersom det korrigerende rattutslaget tas helt ut snakker man om «full motstyring» (opposite lock).

Teknikken fungerer best på løse eller våte overflater der friksjonen mellom dekkene og veien ikke er for høy, men kan også brukes på asfalt eller andre overflater med høy friksjon hvis kjøretøyet har nok kraft til å opprettholde hastigheten.

Mekanikk[rediger | rediger kilde]

Rett før bilen kommer inn i svingen svinges hjulene svakt, men raskt, mot svingen. Dette skaper en roterende bevegelse som gjør den bakre delen av bilen tilbøyelig for å skli ut. Gasspådrag gjør så at den sideveise bevegelsen forsterkes. Samtidig motstyres rattet, altså det vris slik at det peker ut av svingen, slik at bilen sklir i ønsket retning. Når bilen så kommer i svingen vil den allerede ha dreid mesteparten av hva som er nødvendig, og vil skli sidelengs og tape litt hastighet. En myk økning av gasspådraget vil så akselerere bilen inn mot svingen og gjennom, slik at den sideveise komponenten av bilens forflytning etterhvert opphører.

Forhjulsdrevne kjøretøy[rediger | rediger kilde]

forhjulsdrevne kjøretøy er bakhjulene mindre tilbøyelige til å miste grepet fordi de ikke overfører kraft fra motoren. Slike kjøretøy er derfor ofte satt opp med en større del av bremsebalansen fordelt til bakbremsene slik at føreren kan styre veggrepet bak ved hjelp av bremsepedalen. På en del biler kan bremsebalansen være kontinuerlig justerbar av føreren ved hjelp av en hendel. Venstrebremsing er den foretrukne teknikken for å bruke motstyring på forhjulsdrevne biler.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Motstyring kan være en nyttig teknikk for å få tilbake kontrollen på en bil, for eksempel på grunn av en utilsiktet sladd.

Håndbrekksladd er en beslektet teknikk hvor bakhjulene låses bevisst for å bryte den statiske friksjonen mellom dekk og veg slik at bilen kan dreies rundt en veldig skarp sving.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aabakken, Jogrim (17. mars 2003). «Kjøreegenskaper». dinside.no (norsk). Besøkt 11. juli 2022. 
  2. ^ «Slik kjører du sikrere på vinterføre». www.aftenposten.no. Besøkt 11. juli 2022.