Motherwell katedral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Motherwell katedral
OmrådeNorth Lanarkshire (region i Skottland)[1]
Motherwell and Wishaw (–1975) (Scottish burgh)[2]
PlasseringMotherwell
BispedømmeMotherwell bispedømme
Byggeår1899-1900
Viet tilJomfru Maria
Arkitektur
PeriodeNygotikk
ArkitektPugin & Pugin
Kirkerommet
Plasser1 000
DiverseOrgel renovert i 2008, og er det største i den katolske kirke i vest-Skottland
Beliggenhet
Kart
Motherwell katedral
55°47′29″N 3°59′14″V
Motherwell katedral på Commons

Motherwell katedral, fullt engelsk navn: Cathedral Church of Our Lady of Good Aid, er den katolske katedralen i Motherwell og bispesetet for Motherwell bispedømme innen Glasgow erkebispedømme. Kirken ble innviet som katedral så sent som i 1948 som følge av at bispedømmet ble etablert året før. Katedralen har plass til 1 000 sitteplasser under messe.

Interiør

Kirken ble åpnet som en sognekirke med navnet Church of Our Lady of Good Aid mandag 9. desember 1900. I 1948 ble kirken forfremmet til katedral da det nye Motherwell bispedømme ble opprettet som et suffraganbispedømme gjennom den apostolisk konstitusjonen Maxime interest.

Den er tegnet i nygotikk av det anerkjente arkitektfirmaet Pugin & Pugin, som står bak en rekke katolske kirker i Skottland, England og Irland. Kirken hadde opprinnelig et høyalter og to sidealtere. Disse ble imidlertid fjernet sammen med en del ornamentikk som følge av ominnredning av koret i 1984 i henhold til reformene etter andre vatikankonsil.

Orgelet i Motherwell katedral ble rehabilitert i 2008, og er kjent for sin størrelse. Det ble elektronisk modifisert med et nytt konsoll. Med sine fire tangentrekker er det det største orgelet i noen katolsk kirke i det vestlige Skottland. Organist er John Pitcathely, som spilte på dette ved begge pavebesøkene til Skottland. Han er også dirigent for katedralens kor.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Historic Environment Scotland ID, portal.historicenvironment.scot[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Historic Environment Scotland ID[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]