Motherwell katedral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 55°47′28,61″N 3°59′13,34″V

Motherwell katedral
Motherwell Cathedral - Geograph-3626472-by-Anne-Burgess.jpg
Område North LanarkshireRediger på Wikidata
Plassering MotherwellRediger på Wikidata
Bispedømme Motherwell bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1899-1900
Viet tilJomfru Maria
Arkitektur
Periode NygotikkRediger på Wikidata
Arkitekt Pugin & PuginRediger på Wikidata
Kirkerommet
Plasser1 000
DiverseOrgel renovert i 2008, og er det største i den katolske kirke i vest-Skottland
Beliggenhet

Motherwell katedral
55°47′29″N 3°59′13″V
Motherwell katedral på Commons

Motherwell katedral, fullt engelsk navn: Cathedral Church of Our Lady of Good Aid, er den katolske katedralen i Motherwell og bispesetet for Motherwell bispedømme innen Glasgow erkebispedømme. Kirken ble innviet som katedral så sent som i 1948 som følge av at bispedømmet ble etablert året før. Katedralen har plass til 1 000 sitteplasser under messe.

Interiør

Kirken ble åpnet som en sognekirke med navnet Church of Our Lady of Good Aid mandag 9. desember 1900. I 1948 ble kirken forfremmet til katedral da det nye Motherwell bispedømme ble opprettet som et suffraganbispedømme gjennom den apostolisk konstitusjonen Maxime interest.

Den er tegnet i nygotikk av det anerkjente arkitektfirmaet Pugin & Pugin, som står bak en rekke katolske kirker i Skottland, England og Irland. Kirken hadde opprinnelig et høyalter og to sidealtere. Disse ble imidlertid fjernet sammen med en del ornamentikk som følge av ominnredning av koret i 1984 i henhold til reformene etter andre vatikankonsil.

Orgelet i Motherwell katedral ble rehabilitert i 2008, og er kjent for sin størrelse. Det ble elektronisk modifisert med et nytt konsoll. Med sine fire tangentrekker er det det største orgelet i noen katolsk kirke i det vestlige Skottland. Organist er John Pitcathely, som spilte på dette ved begge pavebesøkene til Skottland. Han er også dirigent for katedralens kor.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]