Mother Jones

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mother Jones
Mother Jones 1902-11-04.jpg
Født1. august 1837[1][2]
Cork
Død30. november 1930[3][1] (93 år)
Silver Spring
Gravlagt Illinois
Beskjeftigelse Lærer, fagforeningsperson, politiker, menneskerettsaktivist
Parti Social Democratic Party of America, Socialist Party of America
Nasjonalitet Irland, USA
Utmerkelser National Women's Hall of Fame (1984)[4], Labor Hall of Honor (1992)

Mary Harris Jones (født 1. august 1837, død 30. november 1930), bedre kjent som Mother Jones, var en prominent amerikansk arbeider-organisator. I 1984 ble hun innvotert i National Women's Hall of Fame.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun ble født Mary Harris, datter av en romersk-katolsk bonde nær byen Cork, Irland. Encyclopædia Britannica lister hennes fødselsdag som 1. august 1837, selv om hun selv hevdet at den var den 1. mai 1830.

De første år[rediger | rediger kilde]

De to store vendepunktene i hennes liv var da hun først mistet sin mann og fire barn under en gulfeber-epidemi i Tennessee i 1867, og da hun så mistet sin eiendom under den store brannen i Chicago i 1871. Tvunget til å forsørge seg selv ble hun involvert i arbeiderbevegelsen og sluttet seg til Knights of Labor, en forløper for Industrial Workers of the World (IWW eller «Wobblies»), som hun hjalp med å stifte i 1905. Hun var aktiv som organisator og underviste i streiker over hele landet. Hun var særlig involvert i United Mine Workers (UMW) og Socialist Party of America. Som en fagforeningsorganisator vant hun berømmelse for å organisere hustruer og barn i demonstrasjoner for deres krav. I 1903 organiserte hun barn som arbeidet i gruver og fabrikker i «Barnas korstog», en marsj fra Kensington, Pennsylvania til Oyster Bay, New York (president Theodore Roosevelts hjem) med bannere som krevde tid til å leke og til å gå på skole. Selv om presidenten nektet å møtes med de marsjerende, brakte marsjen emnet om barnearbeid opp på toppen av offentlighetens agenda.

De senere år[rediger | rediger kilde]

I 1913, under Painwillt Creek-Cabin Creek-streiken i Vest-Virginia, ble Mother Jones sammen med andre fagforeningsfolk anklaget for å være med i en sammensvergelse som inkluderte drap. Hun ble satt i husarrest i Pratt, Vest-Virginia. Hennes arrestasjon reiste et ramaskrik og hun ble snart løslatt da angriperne ble identifisert som assosiert med en prominent lokal forretningsmann. Efter hennes løslatelse beordret Senatet en undersøkelse av forholdene i de lokale kullgruver. Hun var også sentral under slaget ved Blair Mountain i 1921.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b American National Biography, 9. okt. 2017, Mother Jones, 1500372
  2. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Mary Harris Jones, w6qr8qsz
  3. ^ FemBio, 9. okt. 2017, Mary Harris Jones (Mother Jones), 14845
  4. ^ https://www.womenofthehall.org/inductee/mary-mother-harris-jones/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]