Mother Jones

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mother Jones
Mother Jones 1902-11-04.jpg
Født1. aug. 1837[1][2]Rediger på Wikidata
CorkRediger på Wikidata
Død30. nov. 1930[3][1]Rediger på Wikidata (93 år)
Silver SpringRediger på Wikidata
Gravlagt IllinoisRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lærer, fagforeningsperson, politiker, menneskerettsaktivistRediger på Wikidata
Parti Social Democratic Party of America, Socialist Party of AmericaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Irland, USARediger på Wikidata
Utmerkelser National Women's Hall of Fame (1984)[4], Labor Hall of Honor (1992)Rediger på Wikidata

Mary Harris Jones (født 1. august 1837, død 30. november 1930), bedre kjent som Mother Jones, var en prominent amerikansk arbeider-organisator. I 1984 ble hun innvotert i National Women's Hall of Fame.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun ble født Mary Harris, datter av en romersk-katolsk bonde nær byen Cork, Irland. Encyclopædia Britannica lister hennes fødselsdag som 1. august 1837, selv om hun selv hevdet at den var den 1. mai 1830.

De første år[rediger | rediger kilde]

De to store vendepunktene i hennes liv var da hun først mistet sin mann og fire barn under en gulfeber-epidemi i Tennessee i 1867, og da hun så mistet sin eiendom under den store brannen i Chicago i 1871. Tvunget til å forsørge seg selv ble hun involvert i arbeiderbevegelsen og sluttet seg til Knights of Labor, en forløper for Industrial Workers of the World (IWW eller «Wobblies»), som hun hjalp med å stifte i 1905. Hun var aktiv som organisator og underviste i streiker over hele landet. Hun var særlig involvert i United Mine Workers (UMW) og Socialist Party of America. Som en fagforeningsorganisator vant hun berømmelse for å organisere hustruer og barn i demonstrasjoner for deres krav. I 1903 organiserte hun barn som arbeidet i gruver og fabrikker i «Barnas korstog», en marsj fra Kensington, Pennsylvania til Oyster Bay, New York (president Theodore Roosevelts hjem) med bannere som krevde tid til å leke og til å gå på skole. Selv om presidenten nektet å møtes med de marsjerende, brakte marsjen emnet om barnearbeid opp på toppen av offentlighetens agenda.

De senere år[rediger | rediger kilde]

I 1913, under Painwillt Creek-Cabin Creek-streiken i Vest-Virginia, ble Mother Jones sammen med andre fagforeningsfolk anklaget for å være med i en sammensvergelse som inkluderte drap. Hun ble satt i husarrest i Pratt, Vest-Virginia. Hennes arrestasjon reiste et ramaskrik og hun ble snart løslatt da angriperne ble identifisert som assosiert med en prominent lokal forretningsmann. Efter hennes løslatelse beordret Senatet en undersøkelse av forholdene i de lokale kullgruver. Hun var også sentral under slaget ved Blair Mountain i 1921.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b American National Biography, oppført som Mother Jones, American National Biography-ID 1500372, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6qr8qsz, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ FemBio, oppført som Mary Harris Jones (Mother Jones), FemBio-ID 14845, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.womenofthehall.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]