Sennajaplassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sennajaplassen. Maleri av Benjamin Patersen c. 1800.

Sennajaplassen (russisk: Сенна́я Пло́щадь, ordrett «høyplassen») er en stor plass sentralt i St. Petersburg i Russland. Plassen ligger i møtepunktet mellom Sadovajagaten og Moskovskij prospekt.

Plassen ble oppført i 1737 som ledd i en utvidelse av Sadovajagaten, og den ble raskt en viktig markedsplass for handel med blant annet høy, ved og fe. Plassen ble dessuten brukt til offentlig pisking av forbrytere. Lenge var det omkringliggende området en forslummet utkant av St. Petersburg, som blant annet dannet bakteppe for handlingen i Dostojevskijs Forbrytelse og straff.

Frelserkirken på Sennaja plass ble oppført i 1753. Kirken ble revet under Nikita Khrusjtsjovs anti-religionsaksjoner i 1961 for å gjøre plass for en undergrunnsstasjon. I 2003 ble det oppført et lite kapell til minne om den gamle kirken.

I 1952 skiftet plassen navn til Fredsplassen (russisk: площадь Мира), men plassen fikk tilbake sitt opprinnelige navn den 1. juli 1992.

I anledning byens 300-årsjubileum i 2003 ble plassen pusset opp, og det ble igjen tatt i bruk som markedsplass. Dessuten ble den 17,5 meter høye skulpturen «Fredstårnet» av skulptøren Clara Halter og arkitekten Jean-Michel Wilmotte oppført. Skulpturen var en gave fra Frankrike i anledning byens jubileum. Under varmebølgen i 2010 slo imidlertid glassoverflaten sprekker, og skulpturen ble tatt ned.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Galina Stolyarova (3. august 2010). «Peace Tower can't take the heat, dismantled». The St. Petersburg Times.