Morskogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°28′12,709″N 11°14′21,916″Ø

Morskogen stasjon

Morskogen ligger i Akershus, på den østre bredden av Mjøsa og grenser til Hedmark. Navnet kommer av det gamle navnet på Mjøsa, Mjors - og betyr altså "Mjøs-skogen". Folke-etymologien har foreslått "Mord-skogen" fordi endel overfall har skjedd langs veien der.

På Morskogen bor det rundt 150 mennesker. Det er flere hytter/fritidsboliger i området. Morskogen er av de mest naturskjønne og attraktive områdene langs Mjøsa. Her finner vi landbruk og kulturlandskap som av fagmyndigheter er foreslått vernet.

Morskogen var under angrepet på Norge i 1940 åsted for kamper mellom tyske og norske styrker.[1]

I moderne tider er Morskogen best kjent for å ligge like ved E6 med uvanlig høy frekvens av dødsulykker. Det foreligger vedtak om en tunnelstrekning på 2,3 km forbi Morskogen for jernbane og veg som gir en stor miljømessig forbedring. Bakgrunnen er behovet for å løse problemer med trafikksikkerhet og framkommelighet på stamvegen, og sikre bedre kapasitet på en av hovedstrekningene i det nasjonale jernbanenettet. Planene gjelder utvidelse av E6 og nytt dobbeltspor for Dovrebanen. Som følge av dette vil hensynet til kulturmiljøet/kulturlandskapet, naturtyper, nærmiljø/friluftsliv og lokalsamfunn ivaretaes på en god måte. Tilgjengeligheten til strandsonen i området vil vesentlig forbedres.

Dovrebanen passerte tidligere Morskogen og Morskogen stasjon, men traseen er nå lagt utenom stedet. I perioden 1941 - 1945 var ordfører i Sør-Fron, Egil Hernæs, stasjonsmester ved Morskogen stasjon.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

VikenstubbDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.