Morion (hjelm)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Spansk konkvistadorhjelm i form av en morion utstilt i Museo del Carmen i Maipú i Santiago de Chile
Spanske soldater ca. 1540-1590 iført halvrustninger, kyrass, morionhjelmer og gresskarbukser, den spanske varianten av de tyske pludderbuksene.

Morion, også kalt spansk hjelm eller båthjelm, er en type militærhjelm eller stormhatt som ble utviklet omkring 1520. Slike hjelmer ble båret av fotsoldater flere steder i Europa og var typisk for de spanske konkvistadorene i Amerika. Morionene var laget av metall og formet som en sammentrykt halvkule, klokke eller belg utstyrt nederst med en bred brem som var bøyd oppover i en båtliknende bue med en spiss foran og bak, og med en halvmåneformet metallkam over toppen. Hjelmene forbindes særlig med Spania på 1500-tallet, men var billig å produsere og i bruk over store deler av Europa inn på 1600-tallet, blant annet av pikenerer og musketerer. Slike hjelmer kunne også ha kinnbeskyttelse av metall som en del av hakereima.

Morionhjelmer ble utviklet fra de åpne jern- eller stormhattene som ble brukt i middelalderen, «pottehjelmer» som ble benyttet for eksempel ved beleiring av en festning. Morioner og brystpanser erstattet lukkede hjelmer med visir og tyngre rustninger. Dermed ble fotsoldatene lettere og fikk større bevegelsesfrihet.

Sveitsergarden, Pavens livgarde i Vatikanet, bærer fortsatt morionhjelmer til sin tradisjonelle seremoniuniform.

Høye, klokkeformede morionhjelmer uten kam og med smal brem ble også kalt cabasset.

Ordet morion er lånt direkte fra det spanske morrion, et ord som er avledet av morra, «skalle» eller «isse».

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Cabasset, italiensk klokkeformet hjelm uten kam
  • Adrianhjelm, fransk hjelm fra første verdenskrig med klokkeform, brem og kam

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]