Rustkammeret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°25′34,590″N 10°23′42,918″ØRustkammeret i Trondheim er et av Forsvarets museum, beliggende inne på området til Erkebispegården. Rustkammeret er underlagt Forsvarsmuseet i Oslo og tilhører Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon. Rustkammeret har fokus på Hærens og Heimevernets historie i Trøndelag og har gratis inngang.

Rustkammer, (1. led av mnty. rust , av oldhty. hrust 'utrustning'), Rustkammeret var det rommet hvor blankvåpen, rustninger og etter hvert håndskytevåpen ble lagret og reparert.

Rustkammeret som museum kan føres tilbake til den historiske våbensal innredet 1826 i østhuset. Rustkammeret er et av de aller eldste museer her i landet og var frem til 1930 plassert i Herresalen og i et hvelvet rom inntil Regalierommet. Den 2. januar 1932 fant det sted en mer høytidlig åpning av Rustkammeret som museum. Museet var da lokalisert til Bakeriet, den østre delen av Erkebispegården. Etter betydelige restaureringsarbeider i 1950- og 60-årene kunne de nåværende utstillingslokaler i Feltfløyen og Vekthuset åpnes i 1968. Idag framstår Rustkammeret dels som et hærmuseum, dels som et hjemmefrontsmuseum, med vektlegging på Trøndelags militære historie.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]