Rustkammeret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rustkammeret i Trondheim
Rustkammeret ("The Armoury" Army Museum), Erkebispegården Trondheim, Norway 2019-03-11. Entrance.jpg
Rustkammeret i Erkebispegården i Trondheim
Åpnet1978
MuseumstypeMilitærhistorisk museum
(del av Forsvarets museer)

Rustkammeret
63°25′35″N 10°23′43″E

Rustkammeret er et av Forsvarets militærhistoriske museer. Det ligger i Erkebispegården like ved Nidarosdomen i Trondheim. Rustkammeret har fokus på Hærens og Heimevernets historie i Trøndelag med utstillinger av våpen og utstyr fra vikingtid til andre verdenskrig. Museet holder åpent fra mai til september, og det er gratis å komme inn.

Rustkammeret i Trondheim ble opprettet som museumssamling i 1826, og åpnet i nåværende lokaler i 1968. I 1978 ble det underlagt Forsvarsmuseet i Oslo.[1]

Navn[rediger | rediger kilde]

«Rustkammeret» var det rommet i middelalderens borger og slott hvor blankvåpen, rustninger og etter hvert håndskytevåpen ble lagret og reparert.[1] Første ledd i ordet kommer fra middelnedertysk Rust som igjen stammer fra oldhøytysk hrust, som betyr «utrustning».

Historikk[rediger | rediger kilde]

Rustkammeret som museum kan føres tilbake til «Den historiske våbensal» som ble innredet i 1826 i «Østhuset» i Erkebispegården. Rustkammeret er et av de aller eldste museer i Norge og var frem til 1930 plassert i «Herresalen» og i et hvelvet rom inntil «Regalierommet». 2. januar 1932 fant det sted en mer høytidelig åpning av Rustkammeret som museum. Museet lå da i «Bakeriet», den østre delen av Erkebispegården. Etter betydelige restaureringsarbeider i 1950- og 60-årene kunne de nåværende utstillingslokaler i «Feltfløyen» og «Vekthuset» åpnes i 1968. I 1979 ble det private Nordenfjeldske hjemmefrontmuseum, som åpnet i Erkebispegården i 1967, en del av Rustkammeret.[2]

I dag framstår Rustkammeret dels som et hærmuseum, dels som et hjemmefrontmuseum, med vektlegging på Trøndelags militære historie. Det tilhører Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon.

Fra utstillingene[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]