Rustkammeret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rustkammeret i Trondheim
Rustkammeret ("The Armoury" Army Museum), Erkebispegården Trondheim, Norway 2019-03-11. Entrance.jpg
Rustkammeret i Erkebispegården i Trondheim

Rustkammeret
63°25′35″N 10°23′43″E

Forsvarsmuseet Rustkammeret er et av Forsvarets militærhistoriske museer. Det ligger i Erkebispegården like ved Nidarosdomen i Trondheim og er et regionalt forsvarsmuseum for hele Midt-Norge. Museet holder åpent fra mai til september, og det er gratis å komme inn.

Rustkammeret i Trondheim ble opprettet som museumssamling i 1826. I 1978 ble det underlagt Forsvarsmuseet i Oslo.[1] Forsvarsmuseet Rustkammeret tilhører i dag Forsvarets Fellestjenester.

Navn[rediger | rediger kilde]

«Rustkammeret» var det rommet i middelalderens borger og slott hvor blankvåpen, rustninger og etter hvert håndskytevåpen ble lagret og reparert.[1][2][3] Første ledd i ordet kommer fra middelnedertysk Rust som igjen stammer fra oldhøytysk hrust, som betyr «utrustning».

Historikk[rediger | rediger kilde]

Eldre veggdekorasjon med sabler, bajonetter, hellebarder, flintlåspistoler og annet fra 1600- til 1800-tallet montert omkring det norske riksvåpenet. Bysten forestiller Christian V av Danmark og Norge. Fra utstillingene i Rustkammeret i Trondheim.

Rustkammeret som museum kan føres tilbake til «Den historiske våbensal», som ble innredet i 1826 i «Østhuset» i Erkebispegården.I 1902 ble artilleriets «modellkammer» samt eldre våpen ved arsenalet slått sammen til en utstilling i Kongsgården. Rustkammeret er et av de aller eldste museer i Norge og var frem til 1930 plassert i «Herresalen» og i et hvelvet rom inntil «Regalierommet». 2. januar 1932 fant det sted en mer høytidelig åpning av Rustkammeret som museum. Museet lå da i «Bakeriet», den østre delen av Erkebispegården. I 1945 kom Teknisk kp/Bn III fra Baggbøle i Sverige og etablerte seg på Kongsgården med sin stab. Distriktskommando Trøndelag og Arsenalet benyttet området for mottak av beslaglagt tysk utstyr og våpen etter krigen.

Etter at Feltfløyen ble istandsatt for museale formål flyttet Rustkammeret utover 60-tallet inn i Feltfløyens 2 etasjer. Tidlig på 70-tallet åpnet også fane-og minnehallen i Vekthuset.

I 1967 ble det private Nordenfjeldske hjemmefrontmuseum opprettet i den søndre fløyen av Erkebispegårdens militære magasinbygning i tre. I 1979 ble dette museet en del av Rustkammeret.[4] En brann herjer dessverre de to militære magasinbygningene mot øst og sør i 1983. De brenner helt ned til grunnen og hele hjemmefrontmuseet går tapt.

Etter brannen besluttet Forsvaret etterhvert at Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider skulle overta forvaltningen av Erkebispegården. I 1987 ble den overført fra Forsvarets eie, etter 301 års sammenhengende militært eierskap. I overføringsavtalen ble det skrevet at Forsvaret skal disponere de lokalene de på det tidspunkt hadde i gården til evig tid. Hjemmefrontmuseet ble i 1990 gjenåpnet av daværende Kronprins Harald i Rustkammerets 3. etg, etter at de øvrige utstillingene og toppetasjen hadde gjennomgått en omfattende renovering.

Rustkammeret har tradisjonelt hatt fokus på Hærens historie i Trøndelag og motstandskampen under andre verdenskrig, inkludert Tysklandsbrigaden.


Fra utstillingene[rediger | rediger kilde]

Militær, manuelt drevet brannsprøyte gitt av kong Frederik IV til «Trunhiems Tøjhuus» (byens militære depot i Erkebispegården) i 1730. Skiløperuniform fra først på 1800-tallet bak.
Uniformer for organisasjoner for nordmenn som samarbeidet med tyske okkupasjonsmyndigheter under andre verdenskrig: Frontkjemper i Germanske SS Norge og i Waffen-SS og konstabel i Statspolitiet. Fra Kruttkammerets utstilling om krigen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]