Montserrat (fjell)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Montserrat
Montserrat sett fra Manresa
Høyde 1 236 moh.
LandSpania
RegionBages, Anoia, Baix Llobregat, Catalonia
FjellrekkeDe katalanske forkystfjellene
Enkleste ruteVia vei BP-1121 fra Monistrol de Montserrat
Posisjonskart
Montserrat ligger i Spania
Montserrat (fjell)
Montserrat
Montserrat (Spania)
Kart
Montserrat
41°35′30″N 1°50′16″Ø

Montserrat er et fjell med flere topper i nærheten av byen Barcelona i Catalonia i Spania. Det er en del av de katalanske forkystfjellene. Hovedtoppene er Sant Jeroni (1236 m), Montgrós (1120 m) og Miranda de les Agulles (903 m).[1]

Det er kjent som stedet hvor benediktinerklosteret Santa Maria de Montserrat ligger. I klosteret finnes statuen av Jomfruen av Montserrat, og noen mener [2] det er stedet hvor den hellige gral i Arthurlegenden befinner seg. Via klosterets navn har fjellet indirekte gitt navn til den karibiske øya Montserrat.

"Montserrat" betyr bokstavelig talt "sagtannet (serratert) fjell" på katalansk. Det gir en god beskrivelse av fjellformasjonen med sine mange topper som er synlige på lang avstand. Fjellene består av iøynefallende rosa konglomerat, som er en type sedimentær bergart. Montserrat er Spanias første nasjonalpark.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

Benediktinerklosteret kan nås enten langs vei, eller via taubanen Aeri de Montserrat, eller via tannstangbanen Cremallera de Montserrat. Den nederste stasjonen både på tannstangbanen og taubanen nås med toget Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya fra Plaça d'Espanya-stasjonen i Barcelona. Fra klosteret går kabelbanen Funicular de Sant Joan opp til toppen av fjellet, hvor det er forskjellige forlatte skur som ble brukt av eremittmunker, mens Funicular de la Santa Cova går ned til grotten Santa Cova.

Fjellvandring og klatring[rediger | rediger kilde]

Den høyeste toppen i Montserrat heter Sant Jeroni og strekker seg 1 236 meter (4 055 fot) over havet. Den kan nås via turstier som går fra toppen til taubanen Sant Joan, til klosteret, eller til foten av fjellet.

Cavall Bernat (1 111 m) er et populært fjell blant fjellklatrere.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Høyoppløselig panoramabilde fra toppen av Sant Jeroni

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mapa Topogràfic de Catalunya - Institut Cartogràfic de Catalunya
  2. ^ Wolfram von Eschenbach Arkivert 15. juli 2007 hos Wayback Machine., "Parzival", The legend stems from the Medieval German tale that refers to a mountain called Monsalvat as the location of the grail.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]