Montereysypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Montereysypress
«Lone Cypress», Monterey, California
Nomenklatur
Cupressus macrocarpa
Populærnavn
Montereysypress
Hører til
sypresslekten,
sypressfamilien,
bartrær,
nakenfrøede planter

Montereysypress eller «Monterey Cypress» (latin: Cupressus macrocarpa) er en art av bartrær innenfor sypresslekten i sypressfamilien (Cupressaceae). Arten vokser bare på kysten i to fredede naturområder i det midtre California. Langs kysten blir stammen ofte forvridd av vind.

Sammen med Nutkasypress kan den krysse seg og skape hybriden Leylandsypress (X Cupressocyparis leylandii = syn. Callitropsis × leylandii). Hybriden oppstod i Storbritannia i 1888.

Montereysypress blir 5-20 m høy. Kronen er mellomgrønn og uregelmessig, stammen ofte forvridd. Skjellaktige eldre skudd 2-5 mm lange, unge skudd er 4-8 mm lange nåler. Konglen starter grønn, men modner på 20-24 måneder til en rund, 2-4 cm stor brun kongle med 6-14 skjell. Hannkonglene er 3-5 mm lange når de modner og sprer sine pollen om senvinteren og våren.

Arten brukes mye som ornamentalt park- og hagetre, og det finnes en rekke kultiverte former og kultivarer i både Nord-Amerika og Europa. Den plantes også som vindbeskytter i New Zealand, og som tømmerplante i Kenya.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]