Monster (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Monster
Generell informasjon
SjangerDrama, kriminal, biografi
Utgivelsesår2003
Prod.landUSA
Lengde109 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiPatty Jenkins
ProdusentCharlize Theron
Mark Damon
Clark Peterson
Donald Kushner
Brad Wyman
MusikkBT
SjeffotografSteven Bernstein
KlippArthur Coburn
Jane Kurson
Foran kamera
MedvirkendeCharlize Theron
Christina Ricci
Bruce Dern
Lee Tergesen
Annie Corley
Annen informasjon
FilmformatWidescreen-85
Budsjett8 millioner USD
Totalomsetning60 378 584 USD
Eksterne lenker

Monster er en amerikansk biografisk drama- og kriminalfilm fra 2003.

Filmen er om den tidligere prostituerte seriemorderen Aileen Wuornos som ble henrettet i 2002 for å ha drept syv menn på sent 1980- og tidlig 1990-tallet. Wuornos ble spilt av Charlize Theron, og hennes kjæreste, Selby Wall, ble spilt av Christina Ricci.

Theron vant Oscar «Beste kvinnelige hovedrolle», Golden Globe Award for «Beste kvinnelige skuespiller i en dramafilm» og Screen Actors Guild Awards for «Outstanding Lead Actress» for hennes prestasjoner i filmen.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1989 flytter den prostituerte Aileen Wuornos fra Michigan til Daytona Beach, Florida, og er på grensen til å begå selvmord. Hun møter Selby Wall i en bar for homofile. Selby inviterer Aileen til å overnatte sammen med henne. De to kvinnene vender tilbake til huset hvor Selby bor, etter at foreldrene sparket henne ut etter beskyldninger fra en annen jente om at Selby tidligere forsøkte å kysse henne. De blir senere enige om å møtes igjen, hvor de kysser for første gang. Aileen og Selby forelsker seg etter kort tid. Etter å ha blitt brutalt overfalt og slått ned av en klient, Vincent Corey, dreper Aileen ham i selvforsvar og hun bestemmer seg for å slutte med prostitusjon. Men Aileen sliter med å finne lovlig arbeid. På grunn av hennes manglende kvalifikasjoner og utdannelse, samt hennes kriminelle historie, avviser potensielle arbeidsgivere henne og er åpent uinteresserte ovenfor henne. Aileen er desperat etter penger, og vender snart tilbake til prostitusjon. Hun plyndrer og dreper de som ønsker å ha sex med henne, på mer og mer brutale måter.

Hun skåner en mann av medlidenhet når han innrømmer at han aldri har hatt sex med prostituerte tidligere. Men senere dreper hun en annen mann som, i stedet for å utnytte henne, tilbyr henne hjelp. Aileen bruker pengene hun stjeler fra ofrene sine, for å forsørge seg selv og Selby. Men Selby leser i avisene om alle disse mordene, og hun mistenker at Aileen kan ha begått dem. Hun konfronterer Aileen, som rettferdiggjør hennes handlinger ved å hevde at hun måtte beskytte seg selv. Selby reiser til Ohio med en buss. En kveld blir Aileen oppsøkt av to dusørjegere som overlater henne til politiet. Thomas, som Aileen alltid omtalte som den eneste ordentlige vennen hun hadde, forsøker å redde henne fra å bli arrestert.

Men Aileen blir til slutt arrestert igjen ved en bar, og hun snakker med Selby over telefon en siste gang. Selby røper litt informasjon over telefon, og Aileen innser at politiet lytter på samtalen deres. For å beskytte Selby, innrømmer Aileen at hun begikk alle drapene på egen hånd. I løpet av rettssaken mot Aileen vitner Selby mot henne, med Aileens samtykke. Aileen blir dømt for flere drap, og dømt til døden. Den 9. oktober 2002 blir Aileen henrettet ved en dødelig injeksjon.

Roller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]