Monasterboice

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Monasterboice
Monasterboice North Church and West Cross West Face 2013 09 27.jpg
Land IrlandRediger på Wikidata
Kart

Monasterboice
53°46′40″N 6°25′02″V

Muiredachskorset

Monasterboice (irsk Mainistir Bhuithe) er i dag historiske ruiner av en tidlig kristen bosetning i det irske grevskapet Louth, nord for Drogheda. Det ble grunnlagt på slutten av 400-tallet av sankt Buite som døde en gang rundt 521. Det var et betydelig sentrum for kristendom og lærdom inntil klosteret Mellifont Abbey ble grunnlagt i nærheten i 1142.

Stedet huser to kirker som ble bygget på 1300-tallet eller senere, og et tidligere rundtårn, men stedet er mest kjent for sine keltiske høykors fra 900-tallet.

Rundtårnet er omtrent 35 meter høyt og i meget god stand, skjønt det er ikke mulig å gå inn i det. Det er antatt at det ble bygget som tilfluktssted for munkene mot angrep fra norrøne vikinger og herjingsmenn, men denne teorien har også blitt diskutert. Med tiden har det blitt lagt lag med jord rundt stedet slik at dåråpningen er i dag nesten på bakkenivå. Stedet ble herjet av en brann i 1079.

Det keltiske høykoret, Muiredachskorset, er ansett som det vakreste høykorset i hele Irland. Det er navngitt etter en abbed, Muiredach mac Domhnaill, som døde i 923 og det har bibelske utskjæringer med emner fra både Det gamle og Det nye testamente. Nord- og vestkorsene er også vakre eksempler på disse formene for strukturer, men disse har erodert langt mer fra vær og vind.

Poeten og historikeren Flann Mainistrech, Flann av Monasterboice (død 1056), var lektor her.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]