Mon Homme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fanny Brice spilte inn låten 1921.

«Mon Homme» er en fransk poplåt komponert av Maurice Yvain med tekst av Albert Willemetz og Jacques Charles. Sangen er også kjent under sin engelske oversettelse «My Man», oversatt av Channing Pollack.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Barbra Streisand sang den på studioalbumet My Name Is Barbra og senere i filmen Funny Girl.

Sangen ble opprinnelig skrevet i Frankrike og ble en hitlåt for Mistinguett i 1916. Den ble gjort populær i den engelskspråklige verden da sangartisten Fanny Brice spilte den inn i 1921. Det ble en svært suksessfull innspilling som ble innlemmet i Grammy Hall of Fame Award i 1999.

Balladeversjonen som Brice spile inn ble modifisert av Billie Holiday, som la til elementer av jazz og blues. Holidays versjon ble også populær, selv om sangen fortsatt ble assosiert med Brice. Sangen ble stadig covret av andre artister, selv om ingen andre fikk like mye suksess med den som Brice og Holiday. Edith Piaf spilte den inn i 1940-årene, og det er den mest kjente tolkningen av låten i originalspråket.

Peggy Lee spilte den inn for studioalbumet I Like Men! i 1959 med et minimalistisk arrangement hvor trommene spiller en sentral rolle.

I 1965 ble «My Man» spilt inn av Barbra Streisand på albumet hennes My Name Is Barbra. Hun spilte den inn på nytt for filmmusikalen Funny Girl, som var basert på scenemusikalen Funny Girl. Hun spilte Fanny Brice i filmen og fikk god kritikk for sin tolkning av låten i filmens sluttscene. Streisand vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rolleskildringen i 1969.[2]

Diana Ross fremførte låten på sin siste konsert som en «Supreme» i The Frontier Hotel i Las Vegas i Nevada 14. januar 1970. Opptredenen ble spilt inn og senere utgitt på konsertalbumet Farewell i 1970. Ross brukte Holidays jazz/blues-versjon i stedet for versjonene til Brice og Streisand. I 1972 spilte hun den inn igjen for filmen Lady Sings the Blues, hvor hun hadde rollen som Billie Holiday. Musikkalbumet til filmen ble en stor suksess, og Ross' rolleskildring i filmen fikk god kritikk. Hun ble nominert til en Golden Globe og en Oscar for arbeidet. Ross' andre versjon fulgte også Holidays jazz/blues-tolkning.

Whitney Houston fremførte låten under Billboard Music Awards i 1991 med et nytt jazz/pop-arrangement.

Etta James spilte inn låten for albumet Blue Gardenia i 2001.

Lea Michele har sunget låten i TV-serien Glee i episoden «Funeral». Hun hadde tidligere fremført låten under MusiCares i 2011 til ære for Barbra Streisand, som hadde blitt utnevnt til Person of the Year. Regina Spektor covret sangen for TV-serien Boardwalk Empire i 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Funny Girl». Det amerikanske filminstituttet. Besøkt 15. januar 2017. 
  2. ^ «The 41st Academy Awards (1969) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 27. august 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]