Moline

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moline
LandUSAs flagg USA
DelstatIllinois’ flagg Illinois
FylkeRock Island
Grunnlagt1848
Tidssone-6
Retningsnummer309
Areal43,54 km²[1]
Vannfylt arealandel1,39%
Befolkning43 483[2] (2010)
Bef.tetthet998,63 innb./km²
Antall husholdninger17 937
Høyde o.h.192 meter
Nettsidewww.moline.il.us
Posisjonskart
Moline ligger i Illinois
Moline
Moline
Moline (Illinois)
Kart
Moline
41°29′09″N 90°29′59″V

Moline sentrum

Moline er en by i fylket Rock Island i Illinois i USA. Byen er en del av storbyområdet Quad Cities ved Mississippi. Innbyggertallet i 2000 var 43 768. Arealet er 41 kvadratkilometer. Moline fikk bystatus i 1848.

Moline ligger på ei halvøy der Rock River (i sør) løper parallelt med Mississippi (i nord), før disse to møtes. Byområdet utgjør et høydedrag mellom elvene, men dette skjæres opp av flere kløfter, som deler byen opp i naturlige bydeler.

De første som slo seg ned i Moline-området antas å ha vært sauk- og fox-indianere, som brukte området mellom elvene Mississippi og Rock River til jakt og fiske. På begynnelsen av 1800-tallet kom det til jamnlige stridigheter mellom disse og den økende kolonibefolkninga. I 1832 kom det til full krig (Svarte Hauk-krigen (Black Hawk War), oppkalt etter en av stammens høvdinger). De innfødte tapte krigen og måtte i stor grad forlate området.

I 1841 blei det bygd ei demning ved Moline. Vannkrafta herfra trakk til seg møller (navnet er fra det franske ordet for mølle) og annen industri, blant annet John Deeres stålplogfabrikk, som blei flytta hit i 1848. Hovedkvarteret for Deere & Company, som i dag er verdens største produsent av landbruksmaskiner, ligger fortsatt i Moline.

Bydelen Olde Towne er prega av at Moline i si tid var den av USAs byer som hadde størst befolkning av belgisk opphav. Andre store immigrantgrupper var franskmenn, tyskere og svensker.

Moline var opprinnelig hjembyen til basketballklubben Tri-Cities Blackhawks, som har flytta flere ganger seinere og nå er kjent som Atlanta Hawks.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]