Quad Cities

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Quad Cities
Quad Cities Montage.jpg
LandUSA USA
Areal440 km²

Quad Cities
41°31′00″N 90°32′00″V

Brua på riksveg I-74 binder Bettendorf og Moline sammen. Den er nokså nær det geografiske midtpunkt for Quad Cities.

Quad Cities (de fire byene) er fellesbetegnelsen på et større byområde i Iowa og Illinois i USA, ved bredden av Mississippi.

Før andre verdenskrig var betegnelsen «Tri-Cities» i bruk, og dette dekte byene Davenport i Iowa og Rock Island og Moline i Illinois. Etter hvert vokste byen East Moline, og på 1960-tallet blei den tatt med i det gode selskap – «Quad Cities» blei nå vanlig i bruk. Bettendorf i Iowa vokste også, og på 1970-tallet blei det foreslått å utvide til «Quint Cities». Forslaget fikk ikke gehør, men både quint og tri finnes igjen i en del forretningsnavn.

Bettendorf passerte snart East Moline i folketall. Det er derfor nå vanlig å regne Davenport, Moline, Rock Island og Bettensdorf som The Quad Cities, kanskje bortsett fra i East Moline. Området består også av et tjuetall mindre byer. Samla folketall var om lag 376 000 i 2005.

Landbruksmaskinfabrikken Deere & Company er den største arbeidsgiveren i området.

Kjernekraftverket Quad Cities Nuclear Generating Station ligger i nabobyen Cordova i Illinois. I 2002 og 2003 hadde det ved flere høve store tekniske problemer og måtte stenges midlertidig.

Begrepet Quad Cities brukes om en rekke fellestiltak, f.eks heter flyplassen i Moline Quad City International Airport, mens avisa i Davenport heter Quad-City Times.

Tri-Cities Blackhawks var i si tid en profesjonell basketballklubb, oppkalt etter sauk-høvdingen Svarte hauk (Black Hawk). Klubben har seinere flytta flere ganger og holder nå til i Atlanta i Georgia under navnet Atlanta Hawks. I flere andre idretter er det lag eller turneringer som bruker betegnelsen Quad Cities.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]