Moder Svea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Riksdagshuset i Stockholm med Moder Svea, en patriotisk personifikasjon av Sverige, øverst. Bygningen stod ferdig 1904.

Moder Svea er en kvinnelig personifikasjon av landet Sverige. Hun blir gjerne framstilt som en kraftfull skjoldmø, oftest med en eller to løver. En finner flere framstillinger av Moder Svea i Sverige, blant annet en statue på Riksdagshuset i Stockholm.

Historikk[rediger | rediger kilde]

En regner med at skikkelsen Moder Svea ble skapt i 1672 av Anders Leijonstedt i diktet «Svea Lycksaligheets Triumph», men først ble allment utbredt gjennom «Kunga-Skald» av Gunno Dahlstierna fra 1698, et begravelsesdikt på 268 vers etter Karl XIs død året før.[1] Navnet er avledet av Svea rike, et annet navn på Sverige. Svea er seinere blitt et svensk jentenavn.

Historisk har symbolet blitt mye brukt i nasjonalistisk propaganda, seinere også i politiske avistegninger. I årene fra 1890 til 1963 var Moder Svea avbildet på svenske sedler av ulike valører. Sedlene med «en sittende Svea» gikk ut av sirkulasjon 31. desember 1987.

Liknende betegnelser[rediger | rediger kilde]

I Norge har figuren Moder Norge vært brukt litt på samme måte som Moder Svea, men ikke like ofte. Det svenske motstykke til Ola Nordmann, altså en gjennomsnittsinnbygger, er Medelsvensson.

Andre benevnelser på Sverige er Gamla Svedala, Svea rike og Svitjod.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]