Quetzalcoatl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Quetzalcoatl, også kjent som Quetzalcotat, den fjærkledde slangen, var en av de høyeste guder i flere mellomamerikanske indianerkulturer, som hos aztekerne, toltekerne, mayaene, mixtekere, k'iche' og olmekere.

Gudefiguren er den mektigste i meksikansk mytologi fra Sentral- og Sør-Amerika og var en prinsipiell guddom. Den nøyaktige betydningen og attributter for Quetzalcoatl-mytologien varierer noe mellom kulturer og gjennom historien.

Ehecatl Quetzalcóatl var den fjærkledte slangeguden som foruten å være vindgud også ble assosiert med lærdom, sivilisasjon og kongemakt. Han ble dessuten assosiert med planeten Venus og med kalenderne. Forestillinger om en slik gud kan gå tilbake til olmekfolket, som regnes som grunnleggerne av Meso-Amerikas første sivilisasjon. Senere fikk han en fremtredende rolle i Teotihuacán, som var senteret for mesoamerikansk sivilisasjon i den klassiske fase. I ruinene av denne byen kan man fortsatt beskue fremstillinger av Quetzalcóatl. På aztekernes tid fungerte Cholula, som er en by i den meksikanske delstaten Puebla, som senter for kulten knyttet til denne guden, men det fantes også et Quetzalcóatl-tempel i Tenochtitlan som var en aztekisk by, grunnlagt 13. mars 1325. Byen heter i dag Mexico by og er Mexicos hovedstad. Aztekerne trodde at Quetzalcoatl var blitt sendt i eksil, og tilfeldighetene ville det at da spanjolen Cortés kom til Mexico, hadde de aztekiske prestene forutsett at Quetzalcoatl snart skulle komme igjen. Da spanjolene kom, med sine hester, skip, metallvåpen og hvite hud, trodde aztekerne at Cortés var Quetzalcoatl, og takket være denne misforståelsen klarte Cortés å ture frem i en lengre periode før aztekerne drev ham ut av Tenochitlan.

Quetzalcóatl har forandret seg gjennom tiden. Det gamle gudebildet er mesoamerikansk. Ifølge noen beretninger dro Quetzalcóatl til slutt over havet mot øst hvorfra hans tilhengere venter at han en gang skal komme tilbake.

Quetzalcóatl har blitt gjort til gjenstand for vakker kunst i hele verden og gjengis i forskjellige variasjoner. Han er uthugget i forskjellige stelae innen mesoamerikansk kultur og er avbildet i prehistoriske kodekser. Disse er de originale gudebildene som arkeologer har funnet i Guatemala, Belize, Mexico og Honduras. Gudebildet er knyttet til bestemte farger gjennom historien innen de forskjellige kulturer og samfunnslag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]