Cuitlāhuac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cuitlāhuac

Cuitlāhuac (født 1476, død 1520) var «Stortaler» av Tenochtitlan i omtrent 80 dager i 1520. Han var sønn av Āxāyacatl og bror til Moctezuma II.

Cuitlāhuac ble utnevnt til stortaler under den spanske erobringen av Mexico. Etter at Pedro de Alvarado hadde beordret en massakre i Templo Mayor, begynte aztekerne å gjøre opprør. Hernán Cortés beordret Moctezuma til å be sitt folk om å stoppe opprøret. Moctezuma svarte at folket ikke ville høre på ham og ba ham om å sette fri Cuitlāhuac for at de kunne bli overtalt til å stoppe opprøret. Cortés satte fri Cuitlāhuac og med det samme han var fri, satt Cuitlāhuac sitt folk mot de spanske conquistatordene. Han lyktes og spanjolene ble drevet ut av Tenochtitlan den 30. juni 1520.

Etter å ha ledet Tenochtitlan i kun 80 dager, døde Cuitlahuac av kopper. Sykdommen kom sammen med europeerne. Etter hans død ble Cuāuhtemōc valgt som neste stortaler.


Forgjenger:
 Moctezuma II 
Stortaler av Tenochtitlan
Etterfølger:
 Cuāuhtemōc 
MexicostubbDenne Mexicorelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.