Mjelde kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mjelde kirke var en kirke i Nedre Mjelde i Mjeldalen i Haus soknOsterøy i Vestland fylke. Den var trolig fra 1100–1200-tallet som stavkirke, sammen med gammel kristen gravplass.

Den ble ombygget på 1600-tallet og fungerte som privat kirke for Mjeldegodset inntil den ble revet i 1866. Familien Garmann (Herman Garman) eide kirken i lang tid og utstyrte den med rike gaver. Mjeldegodset gikk ut av familien Garmann tidlig på 1800-tallet og ble kjøpt av kommunen i 1860-årene, men er nå forfalt og praktisk talt forsvunnet. Mjeldegodset hadde flere bygninger og en stor rosehage vest for hovedbygningen. Alle spor av disse er forsvunnet.

I krypten ble flere av godsets famliemedlemmer gravlagt, men spor etter disse er fjernet. Minneplate henger ved klokketårnet på Mjelde gravplass. Kirkeklokken skal befinne seg i Ytre Arna der den fungerte som klokke for Arne Fabrikker. Alterbord i sten befant seg som hagebord i Hausvik, men det er usikkert om den er funnet eller ikke. Det samme gjelder døpefonten i klebersten fra middelalderen. Noen gjenstander skal befinne seg i Bergen Museum. Bedehuset i Ytre Arna er bygget med materialer av gamle Mjelde kirke. Noen få gravplater i støpejern fra Mjeldegodset kan fremdeles sees på gravplassen.

Andre kirkebygg på Osterøy[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]