Miuccia Prada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Miuccia Prada
Miuccia Prada (cropped).jpg
FødtMaria Bianchi
10. mai 1949[1]Rediger på Wikidata (73 år)
MilanoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Gründer, motedesigner[2], pantomimekunstnerRediger på Wikidata
Utdannet ved Università degli Studi di MilanoRediger på Wikidata
Ektefelle Patrizio Bertelli (1978–)Rediger på Wikidata
Barn Lorenzo BertelliRediger på Wikidata
Nasjonalitet ItaliaRediger på Wikidata
Utmerkelser Turner-prisen (2010), storkors av Republikken Italias fortjenstordenRediger på Wikidata

Miuccia Bianchi Prada (født Maria Bianchi 10. mai 1949 i Milano, Italia) jobber som motedesigner. Hun er sjefsdesigner i motehuset Prada og Miu Miu. Hun har en ph.d i statsvitenskap. Miucci Prada tok over sin fars enkle lærvirksomhet, og etter noen få år var virksomheten omgjort til ett av verdens største motehus. Miuccia er kjent for å designe produkter i en helt annen retning av det andre motehus gjør. Klærne hennes utstråler intelligens, luksus og ikke minst minimalisme.

Det store gjennombruddet[rediger | rediger kilde]

I 1985 kom Miuccias store gjennombrudd. Som nevnt tidligere, designet Prada det motsatte av alle andre. I slutten av 90-tallet satset motehus som Christian Dior og Chanel på romantikk, farger og glitter. Miuccia derimot, gikk for minimalisme og renhet.

Hun designet en rekke vesker og reiseeffekter i kullsvart nylon, med et rent design og klare linjer. De hadde få detaljer, og en minimalistisk logo plassert i fronten. Det tok ikke lang tid før disse ble et ”must-have,” og Miuccias design ble en del av en ny epoke i moteverdenen.

På 2000-tallet og i dag[rediger | rediger kilde]

I etterkant har Miuccia beholdt minimalismen i sine kolleksjoner, men kombinerte den med en rekke særtrekk. I år 2000 kombinerte hun monokrome farger med luftige fjær i sin kolleksjon, og populariteten gikk igjen gjennom taket. Senere har uniformjakker dominert hennes kolleksjoner, og hun har også rettet lyset mot parfymer. Igjen er Miuccia det stikk motsatte av alle andre motehus. Mens de fleste satser på friskt sterkt, lager Prada tunge, søte dufter med innslag av iris, mandarin og ambernoter. Dette er blitt svært populært blant både menn og kvinner.

Sist Miucci lanserte en kolleksjon, var i vinter. Der kan en klart se hvorfor Miuccia betegnes som motens ”kjerringa mot strømmen.” Jakker med doble krager, bukser i hudfarge som gir et nakenpreg, var hovedpilarene i kolleksjonen. Knappene på herreskjortene var satt bak på ryggen, og minimalismen fortsatt beholdt. Denne kolleksjonen regnes som Miuccias beste eller verste, alt ettersom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Miuccia-Prada, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Fashion Model Directory, FMD designer ID miuccia-prada, besøkt 4. april 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]