Mira-Bhayandar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mira-Bhayandar
Hindi: मीरा भयंदर
LandIndias flagg India
DelstatMaharashtra
DistriktThane
Postnummer401107
Areal79,4 km²
Befolkning520 301 (2001)
Bef.tetthet10 260,14 innb./km²
Nettsidembmc.gov.in
Posisjonskart
Mira-Bhayandar ligger i India
Mira-Bhayandar
Mira-Bhayandar
Mira-Bhayandar (India)
Kart
Mira-Bhayandar
19°18′N 72°51′Ø

Mira-Bhayandar (hindi: मीरा भयंदर) er en by og et kommunestyre som ligger i distriktet Thane i den indiske delstaten Maharashtra. Byen styres av Mira Bhayandar Municipal Corporation (MBMC). I 2001 hadde Mira-Bhayandar et folketall på 520 301 innbyggere. Dette har nå økt til rundt 800 000 innbyggere. Byen ligger på Salsetteøyas nordvestre del, Vasai Creek, en munningsarm til elven Ulhas. Sammen med byene Navi Mumbai, Thane, Kalyan-Dombivali, Ulhasnagar, Bhiwindi og Vasai-Virar utgjør den Mumbais storbyområde.

Byen ligger 40 km nord for Mumbai på NH 8 (National Highway 8). Sørøst for Mira-Bhayandar ligger Sanjay Gandhi National Park, en unik nasjonalpark som ligger innenfor grensene til Mumbais storbyområde.

Mira-Bhayandar er i dag en av de raskestvoksende områdene i Mumbai. Det finnes en rekke store kjøpesentre i byen, og blant disse kan Maxus Mall, Thakur Mall, Cine Max Theater, Rassaz Theater, Reliance Fresh, Big Bazaar, Asmita Supermarket, Spinach, Reebok Store, Subhiksha og Vijay Sales nevnes. Restauranter inkluderer McDonald's og Pizza Hut, som er å finne på Mira Bhayandar Road.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2001 hadde byen en befolkning på 520 301. Av denne utgjorde 55 % menn og 45 % kvinner. Mira-Bhayandar hadde da en gjennomsnittlig lesekyndighet på 78 %, noe som var høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. Mannlig lesekyndighet var 81 %, mens kvinnelig lesekyndighet var 74 %. 13 % av befolkningen i Mira-Bhayandar var barn under 6 år.

Mira Road har blitt utviklet kun i den østlige delen, mens den vestlige siden på den andre siden av jernbanelinjen, er dekket med saltsletter og mangrover. Mira Road Øst er først og fremst et boområde, Det ligger rolig og avslappende til, med lite forurensning som det ellers er veldig mye av i Mumbai.

Bhayandar er delt inn i to deler av Mumbais forstadsbane – øst og vest. Vestkanten var tradisjonelt et boområde, mens øst hovedsakelig var et industriområde. Nylig befolkningsvekst og storartede byggingsprosjekter har eliminert grensen mellom Bhayandar og nærliggende Mira Road på østsiden av jernbanen. Dette gjør området til en befolket forstad. Statseide saltsletter og marskområder i vestre Mira Road har begrenset den sørgående utvidelsen av Bhayandar. Det er rom for utvikling av dette området, ettersom det har potensial til å romme et stort industrikompleks.

Transport[rediger | rediger kilde]

Fly[rediger | rediger kilde]

Nærmeste flyplass er Chhatrapati Shivaji internasjonale lufthavn, som er Mumbais hovedflyplass.

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Den vestgående linjen til Mumbais forstadsbaner er den linjen som knytter byen til selve Mumbai. Mira Road og Bhayandar er togstasjoner på denne linjen. Mira Road er stasjonen som kommer etter Dahisar. Etter Bhayandar følger stasjonene Vasai (Bassein), Creek Bridge og Naigaon. Sake- og rasktgående tog mellom Churchgate, Dadar, Andheri og Borivali og Vasai Road/Virar opererer fra Mira Road og Bhayandar. Bhayandar er også en terminal for nåen få tog, en umåtelig bekvemmelighet for beboerne her. Antallet tog fra som går fra Bhayandar har økt betydelig i senere tid og spesielt etter ferdiggjøringen av fire jernbanespor mellom Borivali og Virar. Denne utvidelsen har vært et avgjørende trinn for å gjøre togreisen tryggere og mer komfortabel for beboerne av Mira-Bhayandar.

Vei[rediger | rediger kilde]

Den vestre ekspressveien (Western Express Highway), som den blir kalt i Mumbai, går gjennom byen som NH 8, og forbinder Mumbai til Vest- og Nordvest-India. Viktige byer som forbindes med NH 8 er Vapi (for Daman og Silvassa), Surat, Vadodara, Ahmadabad, Udaipur, Ajmer, Jaipur og Delhi. Rett bak Ghodbunder-området på NH 8 ligger Virar-Vasai-området. Ghodbunder er også knyttet til Thane med en hovedvei.

Kashimira er et sted som faller mellom Dahisar Check Naka og Ghodbunder, og herfra går en hovedvei til Mira Road, Bhayandar og kystlandsbyene Uttan, Gorai, Manori og de kjente fornøyelsesparkene Esselworld og Water Kingdom.

BEST Undertaking har vært det største busselskapet som har operert i området, med busservice til Mira Road Station, Shrusti Complex, Bhayandar Railway Station (øst), Kashimira og Ghodbunder fra steder i Borivali, Kandivali, Santacruz og Ghatkopar. Flere vestgående og sentrale forstadsbaner blir på denne måten forbindet til hverandre. BEST-bussene kjører under 700 nummerserien.

MSRTC kjører jevnlige avganger fra Bhayandar Station vest til Thane Railway Station vest via Kashimira, Ghodbunder Road, Owale og Eastern Express Highway. Enkelte bussavganger begynner fra Bhayandar Station øst. Bussene kjører ofte fra Bhayandar vest, med 15 minutters avganger mellom Bhayandar og Thane i rushtiden.

TMT (Thane Municipal Transport) kjører den veldig kjente bussrute nr. 58 mellom Thane Railway Station vest og Mira Road Railway Station.

Mira Bhayandar Municipal Transport (MBMT) har nylig startet lokale bussavganger som forbinder flere steder i Mira-Bhayandar-området. Disse kjører fra Mira Road Station øst, Bhayandar Railway Station vest og Dahisar Check Naka. Bussene kjører på kontrakt med MBMC.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]