Hopp til innhold

Kalyan-Dombivali

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kalyan-Dombivali
LandIndias flagg India
DelstatMaharashtra
DistriktThane
Grunnlagt1982
Retningsnummer251
Areal137,15 km²
Befolkning1 193 266 (2001)
Bef.tetthet8 700,44 innb./km²
Høyde o.h.13 meter
Nettsidewww.kdmc.gov.in
Posisjonskart
Kalyan-Dombivali ligger i India
Kalyan-Dombivali
Kalyan-Dombivali
Kalyan-Dombivali (India)
Kart
Kalyan-Dombivali
19°14′00″N 73°08′00″Ø

Kalyan-Dombivali (eller Kalyan-Dombivli) er en dobbeltby og et kommunestyre med dets rådhus beliggende i Kalyan i distriktet Thane i den indiske delstaten Maharashtra. Byen ble grunnlagt i 1982 for å administrere tvillinglandsbyene Kalyan og Dombivali. Kalyan-Dombivali hadde ved folketellingen i 2001 1 193 266 innbyggere, og dekker et område på 137,15 km². Kalyans historie strekker seg over 700 år. På grunn av byens høyt utdannede befolkning blir den ofte kalt Maharashtras andre kulturelle hovedstad, etter Pune.

Dombivali stasjon ligger omtrent 48 km fra CST stasjon langs den sentrale jernbanelinjen (Central Railway) og er forbindet til alle deler av Maharashtra gjennom jernbane og vei. Kalyan er en av de viktigste knutepunktene i India, hvor de fleste inn- og utgående togene stopper. Nærmeste flyplass er Chhatrapati Shivaji internasjonale lufthavn som ligger 40 km unna.

I nærheten av Kalyan ligger det også en rekke landsbyer, som f.eks. Mohone, Shahad, Titwala etc.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kalyan har vært kjent som en havn fra gamle tider. Beskrivelser av Kalyan som en hovedhavn har blitt funnet i manuskripter fra antikkens Hellas. Konge Shivaji opprettet sin marineflåte her, og fastsatte Kalyan som viktigste flåtebase i hans kongerrike. Khadakpada er det vakreste og best utviklede området i Kalyan. Viktige pågående prosjekter som Godrej, Madhav, Sankalp, Mohan grp., Vasant valley, Ajmer osv. forandrer fullstendig byens utseende.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2001 hadde Kalyan-Dombivali 1 193 266 innbyggere. Menn utgjorde 53 % av befolkningen og kvinnene 47 %. Den gjennomsnittlige lesekyndigheten i Kalyan-Dombivali er 80 %, noe som er mye høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. 84 % av mennene kan lese, og 75 % av kvinnene. 12 % av befolkningen er barn under 6 år. Kalyan-Dombivali blir også betraktet som den raskestvoksende delen av Navi Mumbai.

En ny internasjonal flyplass for Mumbai nær Kalyan[rediger | rediger kilde]

Union Ministery of Environment and Forests har nylig lagt frem motforestillinger til en mulig flyplass (Navi Mumbai International Airport) i nærheten av Kopra Panvel-området, mest sannsynlig på grunn av at byggingen av flyplassen vil involvere tørrlegging av lavtliggende områder i en skjør økologisk sone, i tillegg til ødeleggelse av flere hektar mangrover. For å unngå slike farlige inngrep i naturen blir det aktivt sett etter andre steder hvor flyplassen kan ligge. Dette inkluderer en landsby kalt Nevali, nær Kalyan og 55 km unna dagens flyplass i Mumbai. Det finnes en gammel og forlatt flystripe fra andre verdenskrig og Union Defence Ministry eier 6,1 km² land av området hvor den ligger. Forslaget dreier seg nå om dette området på 6,1 km². Hvis dagens forslag om en flyplass i Kopra Panvel ikke går gjennom, vil Kalyan-Nevali-området bli ansett som et byggeområde for en fremtidig internasjonal flyplass for Mumbairegionen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata