Hopp til innhold

Mio, min Mio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mio, min Mio
Dansk teaterplakat fra 2014
Forfatter(e)Astrid Lindgren
SpråkSvensk
SjangerFantasy, barnelitteratur, kunsteventyr
Utgitt1954
ForlagRabén & Sjögren
Illustratør(er)Ilon Wikland

Mio, min Mio er en roman av Astrid Lindgren første gang utgitt i 1954.

Boken handler om den foreldreløse gutten Bosse som ikke føler seg hjemme hos sine adoptivforeldre i Stockholm og i stedet drar til «Landet i det fjerne» hvor han møter sin virkelige far. Det viser seg at Mio egentlig er en prins, og faren har ventet og lett etter ham helt fra han ble født. Nå må Mio ta opp kampen mot Ridder Kato, som kidnapper barn og undertrykker folk. Sammen med kameraten JumJum og hesten Miramis rir han ut for å bekjempe Ridder Kato.

Fortellerteknikk og sjanger

[rediger | rediger kilde]

Boken gjør bruk av mange eventyrtrekk i oppbyggingen av fortellingen, som for eksempel de forskjellige hjelperne Mio treffer i boken og de ulike gjentakelsene. Boken kan likevel klassifiseres som en roman, basert på den mer komplekse historien og ikke minst fortellerstemmen, som ligger hos Mio selv.

Filmatisering

[rediger | rediger kilde]

Filmen Mio min Mio (1987) var en sovjetisk-svensk-norsk-britisk samproduksjon, med Vladimir Grammatikov som regissør. Linn Stokke og Sverre Anker Ousdal hadde biroller i filmen; Christian Bale filmdebuterte som Bosses venn Benka/JumJum, og den onde ridder Kato ble spilt av Christopher Lee.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]