Mio, min Mio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mio, min Mio
Forfatter(e)Astrid Lindgren
SpråkSvensk
SjangerFantastisk litteratur, barneroman
Utgitt1954
ForlagRabén & Sjögren
Illustratør(er)Ilon Wikland

Mio, min Mio er en roman av Astrid Lindgren første gang utgitt i 1954.

Boken handler om den foreldreløs gutten Bosse som ikke føler seg hjemme hos sine adoptivforeldre i Stockholm og i stedet drar til «Landet i det fjerne» hvor han møter sin virkelige far. Det viser seg at Mio egentlig er en prins, og faren har ventet og lett etter ham helt fra han ble født. Nå må Mio ta opp kampen mot Ridder Kato, som kidnapper barn og undertrykker folk. Sammen med kameraten JumJum og hesten Miramis rir han ut for å bekjempe Ridder Kato.

Boken gjør bruk av mange eventyrtrekk i oppbyggingen av fortellingen, som for eksempel de forskjellige hjelperne Mio treffer i boken og de ulike gjentakelsene. Boken kan likevel klassifiseres som en roman, basert på den mer komplekse historien og ikke minst fortellerstemmen, som ligger hos Mio selv.

Fortellingen har mye symbolikk i seg. At den onde ridder Kato har et hjerte av stein, skaper assosiasjoner til en bibelsk forestillingsverden. Det samme gjør mange andre av symbolene som brukes i boken.[trenger referanse]

Boken ble filmatisert i 1987 i et sovjetisk-svensk-norsk-britisk samarbeid med Vladimir Grammatikov som regissør. Verdt å merke seg i filmen er debuten til Christian Bale på filmlerretet, som Bosses venn Benka/JumJum, i tillegg er Kato spilt av Christopher Lee.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]