Ilon Wikland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ilon Wikland
Ilon Wikland 2.JPG
Ilon Wikland i 2007
Født5. februar 1930
Tartu
Utdannet ved Q26253650, Q42536016
Beskjeftigelse Illustratør, kunstner
Nasjonalitet Svensk-estisk
Utmerkelse 3. klasse av Den hvite stjernes orden, Rabén & Sjögrens tegnerstipend (1980), Den hvite stjernes orden
FeltBilledkunstner
Kjente verkHar illustrert de fleste av Astrid Lindgrens bøker
Inspirert avMange av hennes illustrasjoner til Astrid Lindgrens bøker er inspirert av hennes barndoms by Haapsalu i Estland
PriserElsa Beskow-plaketten
Illis Quorum

Ilon Wikland (født 5. februar 1930 i Tartu i Estland) er en svensk-estisk illustratør.

Ilon Wikland er først og fremst kjent for sine idylliske illustrasjoner til Astrid Lindgrens bøker. Det er bare bøkene om Pippi Langstrømpe og Emil i Lønneberget som har blitt illustrert av andre, henholdsvis Ingrid Vang Nyman og Björn Berg.

Wikland tegner ofte barn med runde kinn og oppstoppernese, men er nøye med detaljer for å finne det som fanger en litterær figurs karakter. Inspirasjon til de rufsete Mattisrøverne i Ronja Røverdatter fant hun i køen på Systembolaget og Karlson på taket i Hallene i Paris. Ofte har hun også brukt sine egne døtre som modeller for figurene i tegningene.

Illon Wikland er datter av sivilingeniør Max Pääbo og kunstner Vida Juse og kom til Sverige som flyktning da hun var fjorten år gammel. Hun har skildret sin egen barndom i boka Den långa, långa resan (norsk tittel Den lange, lange reisen), skrevet sammen med barnebokforfatteren Rose Lagercrantz og utgitt i Stockholm i 1995.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]