Mindre gressengfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mindre gressengfly
dette er trolig større gressengfly, men Espers grasengfly lar seg ikke skille fra større gressengfly på ytre utseende
Nomenklatur
Mesapamea didyma
Esper, 1788
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: åpne områder med gras
Utbredelse: den palearktiske sone

Mindre gressengfly (Mesapamea didyma) er et insekt som tilhører familien nattfly (Noctuidae).[1] Den er funnet nord til Sør-Trøndelag i Norge. Denne arten og større gressengfly (Mesapamea secalis) lar seg ikke sikkert skille på ytre kjennetegn; for å artsbestemme et individ med sikkerhet må man dissekere individets kjønnsorganer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et voksent individ av arten mindre gressengfly har et vingespenn som måler mellom 25 mm og 32 mm).[1] Kroppen er kraftig. Fargen er mer eller mindre gråbrun; den kan variere meget fra individ til individ, fra ganske blek til nesten svart. Den ytre delen av forvingen er ofte lysere enn resten. Nyre- og ringmerkene er oftest lyse og tydelige. Bakvingen er lyst gråbrun.

Mindre gressengfly er i gjennomsnitt litt mindre og gjerne litt mer monoton i fargen enn større gressengfly, men kan ikke sikkert skilles fra denne hverken på størrelse eller farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Man vet ikke sikkert hvordan mindre gressengfly lever og formerer seg, men trolig er den biologisk svært lik større gressengfly: arten lever på åpne områder med gras. Larvene utvikler seg inne i stråene på ulike grasarter fra september til mai. De voksne sommerfuglene flyr i perioden medio juli – august.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Inntil nylig har arten blitt blandet sammen med større gressengfly, og det er uklart hvor vidt utbredt den egentlig er. Trolig finnes den over det meste av Europa, i Lilleasia og i Kaukasus.[1] I Norge er den utbredt nord til Sør-Trøndelag, men den er trolig litt mindre vanlig enn større gressengfly.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Mindre gressengfly i Artsdatabanken. Besøkt 4. oktober 2022.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: Mesapamea didyma
  • Mesapamea didyma på UK moths

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]