Hopp til innhold

Tro (Alstahaug)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Røyfjellet på Tro
Tatt fra Troosen

Tro er fellesbetegnelsen på ei øy i Alstahaug kommune på Helgeland i Nordland.

Tro består av to ulike deler: Lauvøylandet og Rødøya. Disse navnene blir bare i liten grad brukt i moderne tid. Flatøya, som også tilhører Tro, er ei øy på nordøstsiden av Tro, skilt fra Tro av et smalt sund. Øya har postadresse 8865 Tro og hadde mest sannsynlig Norges minste postkontor (lagt ned i 2016). Lauvøylandet skole på Tro ble lagt ned av Alstahaug kommune sommeren 2008. De to elevene skolen da hadde ble overført til Tjøtta barne- og ungdomsskole. I senere tid er skolen blitt omgjort til å ta i mot folk for overnatting. Her kan man leie rom, telt- eller husvognsplass.

Tro er kjent for flere funn av gravhauger og spor etter steinalderen, nemlig helleristninger. Tro har også skålgroper, en steinfallos, gravhauger og klebersteinsbrudd. Det har blant annet blitt funnet en vikinggrav der de døpte vikingen for Gurgle. Det er òg funnet en kvinnegrav med et smykke og vikingesverd, samt spor av et skip.

Skiløperen er den mest kjente helleristningen i Valenfeltet på Tro. Skiløperen var modell for OL-piktogrammene som var så karakteristiske for Lillehammer-OL i 1994 og Skimuseets logo.[1] Moderne arkeologer har tolket det slik at helleristningen avbilder en jeger i kajakk eller kano.[2] Det finnes flere helleristningefelt på øya, blant annet i Trovika sør på Tro, her er det også en gravhaug. Det finnes to felt på Flatøya, et i sør og et i nord.

Rødøyfjellet nord på øya er 307,7 meter over havet på sitt høyeste punkt og består av den rødlige bergarten serpentin.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berg, Karin (1948-) (1996). Holmenkollen: Skimuseet. Oslo: Foreningen for ski-idrettens fremme og Normanns kunstforl. s. 14. ISBN 8276700551. 
  2. ^ Østmo, Einar (1994). Norske helleristninger : Norwegian rock carvings. Oslo. s. 46. ISBN 8299312604. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Birgitta Berglund: Tjøtta-riket : en arkeologisk undersøkelse av maktforhold og sentrumsdannelser på Helgelandskysten fra Kr.f. til 1700 e.Kr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata