Mildred Pierce

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mildred Pierce
Forfatter(e)James M. Cain
SpråkEngelsk
Sjangerkrim
Utgitt1941
Originalutgave1941
ForlagAlfred A. Knopf
OCLC2714770

Mildred Pierce er en bok skrevet av den amerikanske forfatteren James M. Cain i 1941. Boken har blitt filmatisert to ganger, først som dramafilmen En amerikansk kvinne i 1945 med Joan Crawford i hovedrollen, deretter som mini-serien Mildred Pierce i 2011 med Kate Winslet i hovedrollen. Tittel-karakteren er en alenemor som lever i Glendale i California under den store depresjonen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien er lagt til Glendale, California i løpet av 1930-tallet, og handler om en husmor, Mildred Pierce, som tilhører Middelklassen. og hennes forsøk på å opprettholde familiens sosiale stilling under den store depresjonen. Mildred skiller seg fra Bert, hennes arbeidsløse ektemann, og satser på å forsørge seg selv og barna på egen hånd. Mildred skaffer seg arbeid som servitør, men er bekymret for at jobben betaler for lite til å opprettholde hennes tidligere leve-standard.

I tillegg er Mildred bekymret for at hennes ambisiøse og stadig mer pretensiøse datter, Veda, vil synes hennes nye jobb er nedsettende. Men Mildred klarer etter hvert å åpne tre egne vellykkede restauranter, men må også takle dødsfallet til hennes yngre datter, Ray. Veda nyter morens ny-oppdagede økonomiske suksess, men blir stadig mer utakknemlig og krever mer og mer fra sin hardtarbeidende mor - samtidig som hun åpent fordømmer moren sin og alle andre som må arbeide for å leve. Når Mildred oppdager datterens plan om å presse en velstående familie med en falsk graviditet, sparker Mildred henne ut av hjemmet deres. Veda, som har trent til å bli opera-sangerinne, fortsetter med stor berømmelse.

Mildreds økende besettelse med datteren fører henne til å bruke sin tidligere kjæreste, Monty (en mann som, i likhet med Mildred, mistet familiens rikdom i begynnelsen av den store depresjonen) og hans sosiale status for å bringe Veda tilbake til livet hennes. Men for Mildred betyr dette at hun må bruke det aller meste av sine inntekter for å betale for Vedas mange ekstravaganser. Mildred og Monty gifter seg. Men hennes overdådige livsstil og forsømmelse av virksomhetene hennes, har påvirket bedriftens fortjeneste dramatisk. En rekke kreditorer dukker opp, ledet av Wally, en tidligere forretningsforbindelse av Bert. Mildred innrømmer overfor Bert at hun har svindlet penger fra bedriften sin for å kjøpe Vedas kjærlighet.

Men en dag oppdager Mildred at Veda har sex med hennes stefar. Mildred flytter deretter til Reno, i Nevada for å etablere ett nytt bosted for å få en rask skilsmisse fra Monty. Hun blir til slutt tvunget til å trekke seg fra hele forretningsimperiet sitt, og overlater alt sammen til Ida - en tidligere ansatt i bedriften. Bert og Mildred gifter seg på nytt etter hennes skilsmisse fra Monty. Veda reiser til Nevada for å tilsynelatende forsone seg med Mildred. Men flere måneder senere avslører Veda at hun planlegger å flytte til New York City sammen med Monty.