Mihai Eminescu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mihai Eminescu på starten av 1870-tallet

Mihai Eminescu, (egentlig Mihail Eminovici), (født 15. januar 1850 i Botoșani ved Czernowitz, død 15. juni 1889 i București) var en senromantisk dikter, som blir regnet for å være Romanias nasjonaldikter. Fordi fødebyen er geografisk plassert i Moldova som idag er delt i den rumenske regionen Moldavia og Republikken Moldova, regner også sistnevnte Eminescu som «sin» poet og har kalt opp sitt nasjonale teater etter ham. Blant de mest kjente diktene hans er «Luceafărul» («Aftenstjernen»), «Mai am un singur dor» («Jeg har et enkelt ønske igjen»), og fem Scrisori (Epistler).

Eminescu var aktiv i den litterære foreningen Junimea, han var et fremstående medlem i det rumenske konservative partiet, og journalist i Timpul.

«Mihail» er en mer arkaisk form av «Mihai», som er den rumenske forma av «Michael». Begge formene var i bruk i levetida til Eminescu, og han brukte også selv begge formene, men i Romania i dag blir han vanligvis omtalt som «Mihai Eminescu».

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Ingen verk er oversatt til norsk, men

  • Poems English version by Corneliu M. Popescu. 1989 – 214 s. -Dikt i engelsk oversettelse, forord på engelsk og rumensk ISBN 973-23-0082-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]