Michelle Akers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Michelle Akers
Født1. februar 1966 (57 år)
Santa Clara i California, USA
BeskjeftigelseFotballspiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Central Florida
NasjonalitetUSA
PosisjonMidtbane, angrep
Landslag
År
19852000
Lag
USAs flagg USA
Kamper (mål)
153 (105)

* Antall seriekamper og -mål
er sist oppdatert 3. januar 2011.

Michelle Akers (født 1. februar 1966) er en amerikansk tidligere fotballspiller. Akers har blitt kåret til Århundrets spiller av FIFA.

Akers ble født i Santa Clara, California, men flyttet til Lake Forest Park, en forstad utenfor Seattle, Washington, og begynte å spille for Shorelake Thunderbirds, et lokalt lag.[1]

Hun spilte etter hvert ved Shorecrest High School, og ble kåret til «All-American» tre ganger under oppholdet. Akers dro videre til University of Central Florida, der hun igjen ble kåret til All American, denne gangen på college-nivå. Innsatsen hennes var så merkbar at draktnummeret hennes, nummer 10, ble trukket etter at hun forlot laget.

Landslag[rediger | rediger kilde]

Ettersom det ikke var noen liga å snakke om etter endte studier, ble Akers en landslagsspiller. Hun ble tatt ut til den første landskampen USAs kvinnelandslag i fotball spilte, men hadde en ankelskade, og fikk ikke spilt (kampen endte 0-1 mot Italia). Akers var imidlertid med i den andre kampen til USA, mot Danmark, der hun scoret sitt første og USAs andre landslagsmål i 2-2-kampen.

Akers var lagets ubestridte målscorer, og scoret 39 mål i 26 kamper i 1991 alene. I samme år var hun avgjørende for USA i finalen i VM i Kina, der USA møtte Norge. Akers scoret begge målene til USA, og sikret dermed landet seier i det første offisielle VM noensinne. Akers ble også turneringens toppscorer med god margin, og etablerte seg som en av verdens mestscorende spisser.

Akers' neste VM ble en skuffelse i sammenheng. Hun var skadet, og spilte ikke for USA før semifinalen, som USA tapte mot Norge.[2] I OL i Atlanta var det en sportslig større framgang. Akers scoret riktignok bare ett mål, og det på straffe, men hun spilte samtlige minutter bortsett fra de siste 28 minuttene i åpningskampen, da de ledet 3-0. Akers var dermed på banen hele tiden da USA slo Kina og ble olympiske mestre.

Akers spilte fram til 2000, og rakk å få med seg et nytt VM-gull på hjemmebane. Hun la opp like før Sydney-OL. Akers har siden hun lagt opp lagt vekt på å være en fotball-ambassadør og å stå fram med M.E.. Akers har skrevet bøker om begge temaene. I senere tid har Akers drevet med hesteoppdrett.[3]

Æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

I tillegg til tilsammen 7 All-American-titler på skole og videre utdannelse, har Akers:

  • Blitt inkludert i den amerikanske «National Soccer Hall of Fame».
  • som en av to kvinner mottatt FIFAs høyeste utmerkelse, «Order of Merit» (den andre kvinnen er Gunn Nyborg).
  • som toppscorer i 1991 vunnet Gullstøvelen.
  • blitt kåret til Århundrets spiller av både FIFA og publikum. Hun delte prisen med Sun Wen.
  • blitt valgt ut av Pelé som en av to kvinner som kom med på en liste over de 125 største levende legender innen fotball på oppdrag fra FIFA.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Where are they now? Seattle Pi
  2. ^ soccertimes Arkivert 10. april 2008 hos Wayback Machine.
  3. ^ Michelle Akers Horse Rescue Arkivert 13. april 2008 hos Wayback Machine. – Akers' hjemmeside.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]