Michael Puntervold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Michael Puntervold
Michael Puntervold.jpg
Michael Puntervold, trolig rundt 1930
Foto: Oslo Museum
Født 4. september 1879
Grimstad
Død 4. august 1937 (57 år)
Yrke Premierløytnant, jurist, høyesterettsadvokat
Parti AP, NSA
Statsborger Norsk
Alma mater Universitetet i Oslo

Michael Puntervold (født 4. september 1879 i Grimstad, død 4. august 1937)[1][2] var en norsk jurist og politiker, hjemmehørende i Arbeiderpartiet og Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti.

Han gikk ut middelskolen i Horten i 1895, og gjorde ferdig utdannelsen ved Katedralskolen i Kristiania i 1898. Etter endt militærtjeneste som premierløytnant underviste han en par år ved middelskolen i Horten før han dro nordover.

Fra 1903 arbeidet Puntervold som bestyrer for Narvik middelskole. Han var formann i Narvik arbeiderparti og en kort periode redaktør for partiets avis i byen, Fremover. Fra 1904 til 1910 var han journalist i Social-Demokraten i Kristiania.[3]

I 1906 ble han også ferdig jurist, og begynte å arbeide som sakfører i hovedstaden. Med tiden ble han høyesterettsadvokat.

Han ble tidlig engasjert i arbeiderbevegelsen som taler og journalist, og var på begynnelsen av 1900-tallet en av dem ungdommen støttet seg på da Norges Socialdemokratiske Ungdomsforbund ble bygd opp. Senere ble han en av profilene på høyrefløyen i Arbeiderpartiet, og sentral blant dem som i 1921 brøt med AP og dannet det nye NSA. Der var han de første årene et fremtredende medlem.

Ved partisamlingen i 1927 fulgte han NSA tilbake inn i Arbeiderpartiet, men ble gradvis mindre aktiv i politikken.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Militarismen
  • Arbeidernes sosialøkonomikk, lærebok
  • I Lenins land, reiseberetning (1919)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 89. Per Egeberg Sogstad: Ungdoms fanevakt, AUF, Oslo 1951
  2. ^ DIS, Gravminner i Norge
  3. ^ Puntervold, Michael, Arbeidernes Leksikon, bind V, Oslo 1935
norsk politikerstubbDenne biografien om en norsk politiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.