Method Kilaini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Method Kilaini
Født30. mars 1948Rediger på Wikidata (76 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1972–), katolsk biskop (2000–) Rediger på Wikidata
Embete

Method Kilaini (født 30. mars 1948 i Katoma i Tanganyika) er en tanzanisk katolsk prelat og emeritert hjelpebiskop i Bukoba.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Method Kilaini ble presteviet i Roma, der han tok høyerte teologisk utdannelse. for bispedømmet Bukoba den 18. mars 1972 av prefekten for Kongregasjonen for folkenes evangelisering, kardinal Agnelo Rossi.

Etter at han kom hjem til Bukoba i Tanzania, arbeidfet han i menighetssjelesorg. Mellom 1978 og 1985 underviste han i kirkehistorie ved presteseminaret i Ntungamo.

I 1985 vendte han tilbake til Roma og oppnådde en doktorgrad i kirkehistorie fra Det gregorianske universitet i 1990.

Fra 1990 til 2000 var han generalsekretær for Council of Catholic Bishops of Tanzania.

Hjelpebiskop i Dar es Salaam[rediger | rediger kilde]

Den 22. desember 1999 utnevnte pave Johannes Paul II ham til titulærbiskop av Strumnitza og hjelpebiskop i Dar es Salaam. Erkebiskopen av Dar es Salaam, kardinal Polycarp Pengo, ordinerte ham til biskop den 18. mars 2000 i Msimbazi; medkonsekratorer var biskopen av Bukoba, Nestorius Timanywa, og biskopen av Musoma, Justin Tetmu Samba.

I Dar es Salaam husket biskop Kilaini husket for å ha organisert mange eksisterende bygninger, hovedkvarteret til biskopene i Kurasini og utvidet kirkeområdet. På samme måte deltok han mye i å bringe harmoni mellom lederne av forskjellige religioner. Han var en av grunnleggerne av Christian Community Services Commission i 1992 (CSSC), samt fredskommisjonen for religiøse ledere i 1994.

I Dar es Salaam var han med på å etablere Television Tumaini og styrke de mindre menigheter.

Hjelpebiskop i Bukoba[rediger | rediger kilde]

Den 5. desember 2009 utnevnte pave Benedikt XVI ham. til hjelpebiskop i Bukoba.

I Bukoba hjalp han til med å fullføre renoveringen av katedralen og koordinerte overføringen av liket av kardinal Laurean Rugambwa. Han var også med på å etablere Radio Mbiu i samarbeid med Radio Maria.

Med oppløsningen av titulærbispedømmet Strumnitza den 31. oktober 2018 av pave Frans, ble han overført til titulærbispedømmet Tamalluma.[1] Årsak til at Strumnitza ikke ble videreført, var at det det historiske bispedømme fikk et nytt og «ekte» liv ved opprettelsen av eparkiet av Den hellige jomfru Maria av himmelopptakelsen i Strumnizza-Skopje for katolske troende av bysantinsk rite bosatt i den tidligere jugoslaviske republikk Makedonia.

Fra 1. oktober 2022 administrerte han Bukoba bispedømme som apostolisk administrator under sedisvakansen der. Med innsettelsen av den nye biskop av Bukoba, Jovitus Francis Mwijage, ble denne oppgaven avsluttet den 27. januar 2024. På samme dato godtok også pave Frans hans aldersrelaterte fratreden som hjelpebiskop i Bukoba.[2]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Church provision». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 31. oktober 2018. Besøkt 27. januar 2024. 
  2. ^ «Rinuncia del Vescovo Ausiliare di Bukoba (Tanzania)». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 27. januar 2024. Besøkt 27. januar 2024. 
  3. ^ catholic-hierarchy.org kilaini, lest 27. januar 2024