Mesnavassdraget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mesnavassdraget er et mindre vassdrag med utløp i Mjøsa. Vassdraget ligger i kommunene Lillehammer, Øyer og Ringsaker i Innlandet fylke. Det har et nedbørfelt249,6 km².[1]

Vassdragets sentrum er innsjøene Nord-Mesna og Sør-Mesna. Disse forbindes med den korte Bustokkelva. Her ligger tettstedet Mesnali.

Vassdragets hovedelv er Mesnaelva, som drenerer Nord-Mesna til Mjøsa, og renner i stort fall ned mot Mjøsa gjennom Lillehammer sentrum. Fra Kanten til Mjøsa utgjør det naturlige elveløpet Mesnafossen.

Vassdragets høyestliggende vann ligger på grensen mellom kommunene Lillehammer og Øyer. Det er Reinsvatnet 905 moh., som dreneres gjennom elva Nordåa til Mellsjøen 893 moh., elva Stuva til Kroksjøen 882 moh., Fjellelva til Sjusjøen, Tyria til Bustokkelva ved Mesnali.

Alle vann av noen størrelse i vassdraget er regulert som kraftmagasiner, og opprinnelig også for tømmerfløting. Det første kraftverket som utnyttet Mesnafossen, ble åpnet allerede 1894.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Regine-enhet. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 18. januar 2016
  2. ^ Ola Matti Mathisen (1998). Mesnaelva: Elva i våre hjerter. Mesna kraftselskap – 75 år. Lillehammer: Thorsrud, Lokalhistorisk Forlag. s. 17. ISBN 8278470251.