Medvednica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Medvednica
Utsikt mot Medvednica fra innsjøen Jarun ved Zagreb
Geografi
LandKroatias flagg Kroatia
Høyeste punkt
NavnSljeme
Høyde1 032 moh.
Beliggenhet
Medvednica ligger i Kroatia
Medvednica
Medvednica
Medvednica (Kroatia)

Medvednica («Bjørnefjellet») er en lav fjellkjede som skiller den kroatiske hovedstaden Zagreb fra regionen Hrvatsko Zagorje i nord. Fjellene kalles også Zagrebačka gora («Zagreb-fjellene»).

Med 17,938 km² dekker Medvednica naturpark (Park prirode Medvednica) en del av denne fjellregionen,[1] hvorav 64 prosent er skogkledd (hovedsakelig sommereik, steineik, bøk og gran). Kjernen av fjellet består av grønnstein fra paleozoikum; på lavere høyder finnes også yngre berglag fra mesozoikum og tertiær. I forhistorisk tid var fjellet en øy i Det pannoniske havet.

Medvednica er et populært utfluktsmål for Zagrebs befolkning, da det kan nås på kort tid fra sentrum. Den stort sett intakte naturen og varierte landskapet er tilgjengelig gjennom et nettverk av turstier og hytter. Om vinteren er det et populært skiområde med flere nedfarter og heiser.

Omtrent halvveis opp i fjellene ligger middelalderborgen Medvedgrad med et offisielt minnesmerke over krigsofre. Mye besøkt er også Veternica-grotten i den sørvestlige delen, som allerede var bebodd i forhistorisk tid.

Det høyeste punktet i Medvednica er Sljeme (1 032 m), hvor det finnes en TV-mast, et fjellhotell og tilfluktsrom. Toppen kan nås med en taubane eller med bil. I 1870 ble et observasjonstårn av tre bygget her, det første i Kroatia. I dag tjener en plattform på TV-tårnet dette formålet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]