Max Adler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Max Adler
Max Adler (1873–1937) ~1930 OeNB 10250227 A.jpg
Født15. januar 1873
Wien, Østerrike
Død28. juni 1937 (64 år)
WienRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, filosof og professor
Embete
  • Member of the Landtag of Lower Austria
  • Substitute Member of the Constitutional Court of Austria (1924–1930) Rediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i WienRediger på Wikidata
Søsken Oskar AdlerRediger på Wikidata
Parti Sozialdemokratische Partei ÖsterreichsRediger på Wikidata
Nasjonalitet Østerrike, CisleithaniaRediger på Wikidata
Gravlagt Old Jewish Cemetery[1]Rediger på Wikidata

Sozialistische Idee der Befreiung bei Karl Marx, 1918

Max Adler (født 15. januar 1873 i Wien, død 28. juni 1937) var en østerriksk politiker og filosof. Adler var professor i filosofi og en ledende personlighet innen austromarxismen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Adler var blant grunnleggerne av sosialdemokratiet i Østerrike.[2] Han var aktiv i det sosialdemokratiske partiet SDAP, der han sto på venstresiden. Han var blant dem som sterkest kritiserte det flertallet i parlamentsgruppen til det tyske sosialdemokratiske partiet. Disse støttet krigføringen under den første verdenskrigen.

Adlers filosofiske arbeid gikk ut på å prøve å slå sammen kantiansk tilstandsanalyse, med den marxistiske samfunnsteorien. Med dette stod han i motsetning til dem som mente seg å være ortodokse marxister, som Karl Kautsky og Vladimir Lenin.

Han arbeidet også med marxistisk statsteori, og forholdet mellom politisk og sosialt demokrati. Det sosiale demokratiet får man først i det klasseløse samfunnet, mente Adler. Andre former for demokrati er bare politisk, og derfor fremdeles en form for klasseherredømme, eller klassediktatur. Adler var derfor heller ikke redd for benevningen «proletariatets diktatur», selv om han tok avstand fra bolsjevikenes misbruk av uttrykket. En annen ledende austromarxist, hans nære venn Otto Bauer, ville for øvrig ikke bruke uttrykket fordi det så lett ble misforstått.

Bauer fikk flertall på kongressen i Linz i 1926, da blant annet spørsmålet om «proletariatets diktatur», og demokrati ble drøftet. SDAPs Linz–program fra 1926, er nevnt som uttrykk for austromarxistenes venstresosialistiske syn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BillionGraves, BillionGraves grave ID 44220439[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Max Adler» (PDF). Österreichisches Biographisches Lexikon 1815–1950. 1957.