Maurice Pate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maurice Pate
UNICEFs generaldirektør Maurice Pate og skuespilleren og UNICEF-ambassadøren Danny Kaye hilses av prinsesse Astrid under norgesbesøket i oktober 1955.
Født14. okt. 1894[1]Rediger på Wikidata
Nebraska
Død19. jan. 1965[1]Rediger på Wikidata (70 år)
New York
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
EktefelleMartha Lucas Pate
NasjonalitetUSA
UtmerkelserLasker-Bloomberg Public Service Award (1959)[2]

Maurice Pate (født 14. oktober 1894, død 19. januar 1965) var en amerikansk humanitær leder. Han var UNICEFs første generaldirektør fra 1947 til sin død i 1965.

Virke frem til 1947[rediger | rediger kilde]

Pate arbeidet under første verdenskrig for Commission for Relief in Belgium. I tiden etter første verdenskrig ledet han arbeidet med å sikre over en million barn i Polen ernæring gjennom American Relief Administration. Senere i mellomkrigsårene arbeidet han som forretningsmann, før han gikk tilbake til humanitært arbeid som leder for Commission for Polish Relief i 1939. Han var leder for Amerikansk Røde Kors' nødhjelpsarbeid for krigsfanger i Europa og Asia under andre verdenskrig. I 1946 deltok han i tidligere president Herbert Hoovers reise for å vurdere verdens matvaremangel, og analyserte barns behov.

UNICEFs første generaldirektør[rediger | rediger kilde]

Pate ble foreslått til stillingen som UNICEFs generaldirektør av UNICEFs første formann, Ludwik Rajchman. Da Pate tiltrådte, var det stor nød blant barn i Europa etter krigen; Pate stilte som betingelse for å ta stillingen at UNICEF skulle fokusere sitt nødhjelpsarbeid i like stor grad på barn i de landene som hadde tapt verdenskrigen, som barn i de landene som hadde vunnet den. Han organiserte et omfattende arbeid for å gi nødhjelp, særlig i form av ernæring, til barn i Europa, og etter kort tid utvidet UNICEF sitt arbeid til nødhjelp i forbindelse med konflikter i Kina, Hellas og Midtøsten. Fra 1950-årene dreide hovedfokuset seg i retning av støtte til barn og familier i utviklingsland. Pate ble av sin etterfølger Henry R. Labouisse beskrevet som UNICEFs arkitekt og som en stor praktisk idealist.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6280gx3, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ laskerfoundation.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Maurice Pate, UNICEF