Maurice Pate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maurice Pate
Danny Kaye - L0063 971Fo30141701300188.jpg
UNICEFs generaldirektør Maurice Pate og skuespilleren og UNICEF-ambassadøren Danny Kaye hilses av prinsesse Astrid under norgesbesøket i oktober 1955.
Født14. oktober 1894[1]
Nebraska
Død19. januar 1965[1] (70 år)
New York
Ektefelle Martha Lucas Pate
Beskjeftigelse Forretningsdrivende
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Albert Lasker Basic Medical Research Award, Lasker-Bloomberg Public Service Award (1959)

Maurice Pate (født 14. oktober 1894, død 19. januar 1965) var en amerikansk humanitær leder. Han var UNICEFs første generaldirektør fra 1947 til sin død i 1965.

Virke frem til 1947[rediger | rediger kilde]

Pate arbeidet under første verdenskrig for Commission for Relief in Belgium. I tiden etter første verdenskrig ledet han arbeidet med å sikre over en million barn i Polen ernæring gjennom American Relief Administration. Senere i mellomkrigsårene arbeidet han som forretningsmann, før han gikk tilbake til humanitært arbeid som leder for Commission for Polish Relief i 1939. Han var leder for Amerikansk Røde Kors' nødhjelpsarbeid for krigsfanger i Europa og Asia under andre verdenskrig. I 1946 deltok han i tidligere president Herbert Hoovers reise for å vurdere verdens matvaremangel, og analyserte barns behov.

UNICEFs første generaldirektør[rediger | rediger kilde]

Pate ble foreslått til stillingen som UNICEFs generaldirektør av UNICEFs første formann, Ludwik Rajchman. Da Pate tiltrådte, var det stor nød blant barn i Europa etter krigen; Pate stilte som betingelse for å ta stillingen at UNICEF skulle fokusere sitt nødhjelpsarbeid i like stor grad på barn i de landene som hadde tapt verdenskrigen, som barn i de landene som hadde vunnet den. Han organiserte et omfattende arbeid for å gi nødhjelp, særlig i form av ernæring, til barn i Europa, og etter kort tid utvidet UNICEF sitt arbeid til nødhjelp i forbindelse med konflikter i Kina, Hellas og Midtøsten. Fra 1950-årene dreide hovedfokuset seg i retning av støtte til barn og familier i utviklingsland. Pate ble av sin etterfølger Henry R. Labouisse beskrevet som UNICEFs arkitekt og som en stor praktisk idealist.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Maurice Pate, w6280gx3
  2. ^ Maurice Pate, UNICEF