Matteo Zane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Matteo Zane
Født1545[1]Rediger på Wikidata
Venezia
Død25. juli 1605Rediger på Wikidata
Venezia
BeskjeftigelseKatolsk prest, diplomat Rediger på Wikidata
Embete
  • Patriark av Venezia (1601–1605) Rediger på Wikidata
NasjonalitetRepublikken Venezia

Matteo Zane (født i Venezia, død 25. juli 1605) var en italiensk katolsk patriark.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ambassadør[rediger | rediger kilde]

Han var ambassadør for Republikken Venezia til hertugen av Urbino, til Savoia, Portugal, Spania, Østerrike] og Det osmanske rike. Når det gjelder Det osmanske rike innehadde han embedet som bailò i Konstantinopel, som ble ansett som nøkkelposisjonen i den venetianske utenrikstjeneste. Som både ambassadør og konsul representerte bailóen ikke bare Venezias politiske interesser, men forsøkte også å beskytte og stabilisere de venetianske kjøpmenn i Konstantinopel. Han hadde også tilsyn med alle andre konsuler i Venezia i hele det osmanske rike. I løpet av sin periode som bailó utvidet Zane antallet konsuler fra ni til ti.

Patriatk[rediger | rediger kilde]

28. januar 1600 ble han nominert til patriark av Venezia, Men Zane manglet grader i teologi eller kanonisk rett som var påkrevet av Tridentinerkonsilet. Forhandlinger i Venezia resulterte i at pavens og kardinalkollegiets undersøkelse av Zanes teologiske innsikt, ble utsatt til 1601. Slike undersøkelser var blirr vanlige den gang. Men den 27. august 1601 ble han utnevnt.

Han ble i rask rekkefølge diakonviet og presteviet. Så ble hanbispeviet den 28. oktober 1601 bispeviet av pave Klemens XIII, assistert av titulærpatriark Camillo Caetani av Alexandria, ohg titulærpatriark Fabio Biondi (Blondus de Montealto) sv Jerusalem.

Han ble værende i embedet til sin død 25. juli 1605.

Han ble gravlagt i basilikaen San Pietro di Castello.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Museo Galileo[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ zanem, lest 9. mars 2022