Massekonsentrasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Må ikke forveksles med Massetetthet
De topografiske (øverst) og tilsvarende tyngdekraftsignalene (nederst) til månens Mare Smythii inneholder en betydelig mascon.

Massekonsentrasjon (eller mascon fra engelsk mass consentration) er innen astronomi og astrofysikk en region på en planets eller månes skorpe som inneholder en stor positiv gravitetsanomali. Generelt kan ordet mascon brukes som et substantiv for å beskrive overskuddsfordelingen av masse på eller under overflaten av en planet (med hensyn til et passende gjennomsnitt), slik som Hawaii.[1] Begrepet brukes imidlertid ofte til å beskrive en geologisk struktur som har en positiv gravitetsanomali forbundet med en formasjon (for eksemepl et nedslagsbasseng) som kanskje ellers hadde vært forventet å ha en negativ anomali, slik som «mascon-bassengene» på månen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Richard Allen. «Gravitational Constraints (Lecture 17)» (PDF). Berkeley course: Physics of the Earth and Planetary Interiors. s. 9. Arkivert fra originalen (PDF) . Besøkt 25. desember 2009.  Arkivert 13. juli 2010 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]