Martin Waldseemüller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Martin Waldseemüller (1800-tallsmaleri)
Kart over Skandinavia, 1541

Martin Waldseemüller (født ca. 1470, død 16. mars 1520) var en tysk kartograf. Han ble født i Wolfenweiler nær Freiburg og studerte ved Albert-Ludwigs-Universität i Freiburg.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

I 1507 arbeidet han i Saint-Dié-des-Vosges i Lothringen; han produserte en verdensglobe og et større verdenskart, som var de første kart som inneholdt ordet Amerika. Globen og kartet ble utgangspunkt for verket Cosmograhiae Introductio, en introduksjon til kosmografi. Boken inkluderte en oversettelse fra latin av Quattuor Americi-navigasjonene (de fire oppdagelsesreiser av Amerigo). Det er åpenbart et brev skrevet av Amerigo Vespucci, selv om noen historikere mener at det er et bedrag skrevet i Italia. Verket beskriver hvorfor navnet Amerika blir brukt: ab Americo Inventore ...quasi Americi terram sive Americam (fra Amerigo opdageren ...som om det var landet av Americus, da er det Amerika). Noen hevder imidlertid at det ble skrevet av Matthias Ringmann istedenfor, eller at det var et felles arbeide.

I 1513 later det til at Waldseemüller kom på andre tanker angående kontinentenes navngivning. I hans gjenskapelse av Ptolemaeus' atlas (skrevet sammen med Ringmann), ble kontinentet simpelthen skrevet som Terra Incognita. Dog er omkring 1000 kopier av verdenskartet blitt distribuert og det originale forslag var kommet for å bli. Selv om Nord-Amerika stadig vekk ble kalt for Vestindia i dokumenter et stykke tid, ble navnet etterhvert erstattet av «Amerika».

Kartet var lenge forsvunnet, men en kopi ble funnet i et slott ved Wolfegg i det sydlige Tyskland av Josef Fischer i 1901. Det er stadig vekk den eneste kopi som er kjent, og ble kjøpt av den amerikanske kongressens bibliotek i 2001. To kopier av globen eksisterer fremdeles.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Martin Waldseemüller – bilder, video eller lyd