Marjorie Jackson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marjorie Jackson
Marjorie Jackson 2.jpg
Født 13. september 1931
Coffs Harbour
Nasjonalitet Australia
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenen, kommandør av Royal Victorian Order, Order of Australia

Marjorie Jackson i 2007

Marjorie Jackson-Nelson (født 13. september 1931 i Coffs Harbour, New South Wales) er en tidligere australsk friidrettsutøver og guvernør i Sør-Australia.

Jackson vant to olympiske gullmedaljer og satte ti verdensrekorder i løpet av sin friidrettskarriere. Etter å ha vunnet fire titler i 1950 under British Empire Games stilte hun som favoritt foran OL 1952 i Helsingfors. Hun vant 100 meter-finalen med tiden 11,5 (tangert verdensrekord) og tok dermed Australias første friidrettstittel siden Teddy Flack vant i 1896 i Athen. Hun vant også gull på 200 meter og ble den første kvinnelige OL-vinneren på denne distansen. Australia hadde flere gode kvinnelige sprintere og var blant favorittene på 4 x 100 m stafett. Men laget ble diskvalifisert på grunn av feil i vekslingen, og Jacksons mulighet for å vinne tre gull var borte. Senere i 1952, den 4. oktober på et idrettstevne i Japan, satte Jackson ny verdensrekord på 100 meter med tiden 11,4.

Hun giftet seg i 1953 med Peter Nelson, en olympisk syklist. Marjorie Jackson-Nelson var en av åtte som bar det olympiske flagget under åpningseremonien OL 2000 i Sydney.

Jackson Companion av Order of Australia. Hun er også kommandør av Royal Victorian Order og medlem av Order of the British Empire.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]