Florence Griffith-Joyner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Florence Griffith-Joyner
Florence Griffith Joyner2.jpg
Født21. desember 1959[1]
Los Angeles
Død21. september 1998[1] (38 år)
Mission Viejo
Ektefelle Al Joyner
Utdannet ved California State University, Northridge, University of California
Beskjeftigelse Sprinter
Nasjonalitet USA
Utmerkelser L'Équipe Champion of Champions (1988)

Delorez Florence Griffith-Joyner, også kjent som «Flo-Jo» (født 21. desember 1959, død 21. september 1998 i Mission Viejo, California) var en amerikansk friidrettsutøver, fremdeles innehaver av verdensrekordene på 100 meter og 200 meter (2013). Hun var gift med trestreghopperen Al Joyner og var svigerinnen til Jackie Joyner-Kersee.

Florence kom på fjerdeplass i det første VM i friidrett i Helsingfors i 1983. Året etter fikk hun mye oppmerksomhet, like mye på grunn av hennes ekstremt lange og fargerike fingernegler som for sølvmedaljen under OL i Los Angeles.

Griffith konkurrerte lite en periode etter dette, og giftet seg i 1984 med den olympiske trestegvinneren Al Joyner. Hun kom tilbake til VM 1987, og tok en ny sølvmedalje på 200 meter.

Hun sjokkerte verden da hun – kjent som spesialist på 200 meter – løp 100 meter på verdensrekorden 10,49 i kvartfinalen under de amerikanske OL-uttakningene. Senere har mange hevdet at vindmåleren på stadion ikke fungerte under løpet, men rekorden blir fremdeles anerkjent.

Griffith-Joyner var storfavoritt til å ta gull på de to korteste sprintdistansene under OL i 1988. På 100 meter løp hun på 10,54 i medvind, og slo sin nærmeste rival Evelyn Ashford med tre tideler. På 200 meter satte hun ny verdensrekord med 21,34 og vant med fire tideler. Griffith-Joyner løp også 4x100 stafett og 4x400 stafett, og tok henholdsvis gull og sølv.

I hele karrieren ble Griffith-Joyner forfulgt av rykter om doping. Noen av konkurrentene insisterte på at tidene hennes bare kunne oppnås ved hjelp av steroider eller andre prestasjonsfremmende stoffer, og hennes plutselige død gav ryktene enda større omfang. I 1989 hevdet en annen sprinter, Darrell Robinson, at Griffith-Joyner hadde betalt ham for å få tak i veksthormoner, noe Griffith-Joyner nektet. Griffith-Joyner ble aldri tatt i dopingkontroll, verken i eller utenfor konkurranser. Hun la opp sesongen etter.

Den 21. september 1998, døde Griffith-Joyner, 38 år gammel, mens hun sov. Det uventede dødsfallet ble etterforsket og dødsårsaken ble fastslått til å skyldes et alvorlig epileptisk anfall. Rapporten fra obduksjonen fastslo at Griffith-Joyner ikke døde av narkotika eller andre ulovlige stoffer. Hennes støttespillere hevdet at dette avfeide påstander om at Griffith-Joyner hadde brukt prestasjonsfremmende midler. Hennes ektemann hadde bedt om at Griffith-Joyners kropp spesifikt skulle testes for steroider, men fordi det ikke var nok urin igjen i blæren hennes, skal det ikke vært mulig å ta noen slik prøve.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Florence Griffith Joyner, 6706

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]