Marina, hertuginne av Kent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Marina, hertuginne av Kent (født prinsesse Marina av Hellas og Danmark i Athen, 30. novemberjul./ 13. desember 1906greg.; død på Kensington Palace, London, 27. august 1968) var medlem av den britiske kongefamilien. Hun var gift med prins George, hertug av Kent, sønn av kong George V av Storbritannia. Prinsesse Marina var den siste utenlandsfødte prinsessen som giftet seg inn i den britiske kongefamilien. Hun ble omtalt som Hennes Kongelige Høyhet.

Prinsesse Marina var datter av prins Nikolaos av Hellas og Danmark, kong Georg Is tredje sønn, og storhertuginne Elena Vladimirovna av Russland, en av tsar Aleksander IIs barnebarn.

Hun giftet seg 29. november 1934 med prins George, hertug av Kent. De fikk tre barn:

Hertugen av Kent omkom i en flystyrt i Skottland 25. august 1942. Prinsesse Marina fortsatte etter ektemannens død å representere kongehuset, og reiste blant annet til Ghana og Botswana, som på den tiden var underlagt den britiske kronen.

Før sin eldste sønns bryllup i 1961 erklærte prinsesse Marina at hun ønsket å bli titulert prinsesse Marina, hertuginne av Kent, i stedet for Enkehertuginnen av Kent, som ifølge retningslinjene ville bli hennes nye tittel når svigerdatteren ble Hertuginnen av Kent.

Hun døde av hjernesvulst i sitt hjem i London i 1968.