Marie Tussaud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marie Tussaud

Marie Tussaud (født 1. desember 1761, død 16. april 1850) var en fransk kunstner kjent for sine voksskulpturer og voksmuseet som hun satte opp i London, Madame Tussauds.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun ble født Marie Grosholtz (noen ganger stavet Grossholtz eller Grossholz) i Strasbourg. Hennes far, en soldat ved navn Joseph Grosholtz, ble drept i syvårskrigen kun to måneder før Marie ble født. Hennes mor Anne Made tok henne med til Bern. Moren flyttet dit for å arbeide som husholderske for Dr. Philippe Curtius (1741–1794). Der tok hun sveitsisk statsborgerskap.

Curtius var lege. Han laget voksmodeller som han benyttet for å illustrere anatomi. Han senere startet også å lage portretter. Tussaud kalte ham onkel.

Curtius flyttet til Paris i 1765 og startet arbeidet med å sette opp et vokskabinett. Det året lagen han voksarbeider av Madame du Barry, Ludvig XVs elskerinne. En avstøpning av denne er den eldste arbeidet som vises i Madame Tussauds. I 1767 flyttet Tussaud og hennes mor sammen med Curtius til Paris. Den første utstillingen av Curtius' voksarbeider ble vist i 1770. Utstillingen tiltrakk seg mange mennesker. Utstillingen flyttet til Palais Royal i 1776. Han åpnet en andre utstillingslokale på Boulevard du Temple i 1782, Caverne des Grands Voleurs, en forløper for det senere skrekkabinettet.

Curtius lærte Tussaud kunsten å modellere i voks. Hun begynte å arbeide for ham og viste at hun hadde talent for voksarbeidet. Hun laget sin første figur av Jean-Jacques Rousseau i 1778. Andre kjente personer som hun modellerte på den tiden var Voltaire og Benjamin Franklin.