Marianne von Werefkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marianne von Werefkin
Werefkin, Marianne von - Selfportrait I - Google Art Project cropped.jpg
Født10. september 1860
Tula
Død6. februar 1938 (77 år)
Ascona
Far Vladimir Nikolajevitsj Verjovkin
Søsken Pjotr Verjovkin
Beskjeftigelse Kunstmaler, kunstner
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, ingen
Periodeekspresjonisme
Kjente verkSelfportrait I

Marianne von Werefkin (russisk Марианна Владимировна Верёвкина) (født 29. augustjul./ 10. september 1860greg., død 6. februar 1938) født Marianna Vladimirovna Verjovkina var en russisk-sveitsisk kunstmaler.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Marianne von Werefkin ble født i Tula i Russland og vokste opp som datter av kommandanten for tsar-regimentet i Jekaterinburg. I 1880 ble hun elev av Ilja Repin, den fremste av de russiske realisme-malerne. Utviklingen som maler ble satt tilbake da hun ved et uhell skjøt seg selv i høyre hånd i 1888.

I 1892 møtte hun Alexej von Javlenskij, som ønsket å gjøre henne til sin protésjé. I 1896 reiste hun sammen med Javlenskij til München. For å gi rom for Javlenskijs utvikling som maler lot hun selv være å male i nærmere ti år.

Hun skapte sine første ekspresjonistiske verk i 1907. I disse fulgte hun Paul Gauguins og Louis Anquetins malerstil med «overflatemaling», men enkelte trekk i bildene viste og påvirkning fra Edvard Munch. I 1909 ble Neue Künstlervereinigung München (Münchens Nye Kunstnerforeining, NKVM) stiftet. Dette ble et forum for utstillinger og kunstdebatt.

To år senere, i 1911, ble gruppen Der Blaue Reiter dannet. Werefkin holdt sin første utstilling vinteren 1911/12. Werefkin og Javlenskij forlot NKVM og ble med i Der Blaue Reiter.

Ved utbruddet av første verdenskrig emigrerte de to til Sveits og bosatte seg i nærheten av Genève. Senere flyttet de til Zürich. I 1918 flyttet Werefkin til Ascona ved Maggioresjøen, hun og Javlenskij hadde da skilt lag. Hun grunnla i 1924 kunstnergruppen Großer Bär.

I sine senere år malte Werefkin reklameplakater for å kunne klare å forsørge seg.

von Werekin er begravet på den russiske gravlunden i Ascona.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]