Maria Magdalena-kirken (Jerusalem)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maria Magdalena-kirken (Jerusalem)
OmrådeJerusalem
PlasseringØst-Jerusalem
Byggeår1885
Arkitektur
Periodeneorussisk arkitektur
ArkitektDavid Grimm
Byggematerialesandstein
Beliggenhet
Kart
Maria Magdalena-kirken (Jerusalem)
31°46′44″N 35°14′27″Ø

Maria Magdalena-kirken (russisk: Храм Марии Магдалины, Khram Marii Magdaliny) er en russisk-ortodoks kirkeOljeberget, nær Getsemane i Jerusalem.

Kirken er dedisert til Maria fra Magdala, en av Jesu tilhengerskare. Ifølge Markusevangeliets 16. kapittel var Maria fra Magdala den første som fikk se Kristus etter hans oppstandelse (Markusevangeliet kap. 16, vers 9).[1] I Bibelen fremstår hun som Jesu fremste kvinnelige disippel, sammen med Maria fra Betania.

Kirken ble bygd i 1886 av tsar Aleksander III til minne om hans mor, keiserinne Maria Aleksandrovna av Russland (1824–1880). Den ble bygd i den tradisjonelle stilen som var populær i 1600- og 1700-tallets Russland. Kirken har syv stilrene og forgylte løkkupler.

Foran ikonostasen er de siste hvilesteder til to hellige i den russisk-ortodokse kirke, den martyrdrepte Elisabeth av Hessen-Darmstadt og hennes niese Alice av Battenberg, som hadde bedt om å ble bisatt nær sin tante «Ella». Hun døde på Buckingham Palace i 1969 og hennes levninger ble i 1988 bragt til Jerusalem.[2]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vulgata: Surgens autem mane prima sabbati, apparuit primo Mariae Magdalene..
  2. ^ «Why the body of Prince Philip's mother was moved from St George's Chapel to Jerusalem». honey.nine.com.au (engelsk). 17. april 2021. Besøkt 12. februar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]