Constance av Castilla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Constance av Castilla
Dronning av Frankrike
Constance Castile odLouise7.jpg
Født1136Rediger på Wikidata
Død4. okt. 1160Rediger på Wikidata
ParisRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Regjerende dronningRediger på Wikidata
Ektefelle Ludvig VII av Frankrike (1154–)[1][2]Rediger på Wikidata
Far Alfonso VII av León og CastillaRediger på Wikidata
Mor Berengaria av BarcelonaRediger på Wikidata
Søsken
9 oppføringer
Stephanie Alfonso of Castile, Sancha of Castile, Queen of Navarre, Sancha av Castilla, Urraca of Castile, Queen of Navarre, Sancho III of Castile, Ferdinand II av León, Alfonso of Castile, Ferdinand of Castille, Garcia of CastileRediger på Wikidata
Barn Marguerite av Frankrike, Alys, grevinne av VexinRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket LeónRediger på Wikidata
Gravlagt Klosterkirken Saint-DenisRediger på Wikidata
Regjeringstid

Constance av Castilla (født 1136, død 4. oktober 1160) var den andre hustruen til kong Ludvig VII av Frankrike etter hans skilsmisse fra Eleanora av Aquitaine. Hun var datter av Alfonso VII av León og Castilla, konge av Galicia, León, og Castilla, og hans hustru Berenguela av Barcelona. Hennes besteforeldre på morsiden var Ramon Berenguer III, greve av Barcelona, og dennes tredje hustru Douce I, grevinne av Provence.

Den offisielle årsaken for hennes ektefelles skilsmisse fra Eleanora av Aquitaine var at hun var altfor nær i slekt for at ekteskapet var gyldig i henhold til kirkens standard. Det forhindret ikke at Eleanora giftet seg med Henrik I av England som var nærmere i slekt med henne enn Ludvig VII var, og ironisk nok at den franske kongen var mer i slekt med Constance enn han hadde vært med Eleanora.

Den egentlige grunnen var nok Eleanoras egenrådige vesen, men også at hun hadde kun født Ludvig VII to døtre mens han var i behov for en sønn og arving. Ironisk nok fødte Eleanora fem sønner i sitt neste ekteskap.

Constance døde etter å ha født sitt andre barn. Desperat etter en sønn giftet kongen seg på nytt for tredje gang kun fem uker etter Constances død.

Constance ble gravlagt i Klosterkirken Saint-Denis i Paris.

Barn[rediger | rediger kilde]

Constance født to barn for sin ektefelle:

  1. Marguerite av Frankrike, 1158–1197, som giftet seg først med Henrik den unge konge av England, og deretter med Béla III av Ungarn, hun etterlot seg ingen barn.
  2. Alys av Frankrike, 1160–1220, som var forlovet med Henrik den konges bror (men aldri gift med), Rikard I av England. Senere ble hun gift med Vilhelm IV av Ponthieu.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ EL / Alphonse[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage person ID p10312.htm#i103115, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Meade, Marion: Eleanor of Aquitaine: A Biography. Penguin, 1991
  • Treffer, Gerd: Die französischen Königinnen. Von Bertrada bis Marie Antoinette. Pustet, Regensburg 1996, ISBN 3-7917-1530-5
Forgjenger:
 Eleanora av Aquitaine 
Dronning av Frankrike
Etterfølger:
 Adele av Champagne